Flasker som fremdeles er på markedet lekker gift
Forbrukere advares stadig mot de miljøskadelige virkningene av plastflasker, men ikke alle er klar over de potensielt negative helseeffektene.
Flere flasker på markedet lekker giftstoffer, og forskere verden over advarer om helseskadelige effekter ved eksponering over tid. Hormonell påvirkning er noe som spesielt vekker bekymring. Stoffet Bisfenol A (også kalt BPA) som finnes i emballasje og hermetikk er en av verstingene.
– Stoffet kan virke som østrogen i kroppen, og potensielt endre utviklingen av puberteten, minske fruktbarhet, øke fett, samt påvirke nerve- og immunsystemet, advarer The American Academy of Pediatrics, som arbeider med barnehelse ifølge nettsiden U.S. News.
Spesielt skadelig for barn
Den samme organisasjonen advarer også mot Ftalater, et stoff som er hyppig brukt i emballasje, og som kan påvirke utviklingen av mannlige kjønnsorgan, øke faren for overvekt og risiko for hjerte- og karsykdommer. Disse giftstoffene kan være spesielt skadelige for barn, som fortsatt er under utvikling, men voksne advares også om å være forsiktig og bevisste på hvilke produkter de velger.
Rom for forbedring
I en test av drikkeflasker utført av Forbrukerrådet i fjor, ble det funnet at mange av flaskene på det norske markedet lekker helseskadelige stoffer.
– Det gjelder å velge giftfrie produkter der vi kan. Den store variasjonen i hvor mye helseskadelige stoffer flaskene lekker, viser at flere produsenter har et betydelig forbedringspotensial. Ikke minste gjelder det produsenter av drikkeflasker som brukes av barn, og som selges av en rekke store forhandlere i Norge, uttalte fagdirektør for Handel i Forbrukerrådet Gunstein Instefjord til forbrukerradet.no.
Potensielt helsefarlig over tid
Blant stoffene som ble funnet i testen var blant annet ftalater, bisfenol A og bly. Flaskene inneholdt svært små mengder helseskadelige stoffer. Likevel kan de bidra til en total eksponering av kjemikalier som kan medføre helsefare.
– Vi fant likevel overraskende mange uheldige stoffer, blant dem flere regulerte giftstoffer. Flere av flaskene lekker både fosfororganiske og bromerte flammehemmere i tillegg til mange andre kjemikalier vi bør ha minst mulig av, og som derfor er regulert. Mange av flaskene brukes av barn i barnehager og skoler, sier Instefjord til Forbrukerrådet.
Unngå høy temperatur
Å beskytte barna sine og seg selv mot eksponering for giftstoffer er ikke alltid like lett. Spesielt når man kjemper mot en usynlig fiende. Likevel er det enkelte ting man bør huske på. Til Northern Food forteller Instefjord at den potensielle helsefaren øker dersom flaskene blir eksponert for høy varme.
-Når det gjelder plast så øker utlekking med økende temperatur og lang oppbevaringstid. Et generelt råd er derfor å ikke ha vannet for lenge i flasken før bruk og å skjerme flasken og vannet for oppvarming.
Ikke varm opp mikromat i plastbeholdere
Den amerikanske legen Leonardo Trasande har også noen tips til hva man bør gjøre for å unngå eksponering.
Til U.S. News forteller han at det er lurt å unngå plastbeholdere når man varmer mat eller drikke i mikrobølgeovnen. Om det står at produktet tåler oppvarming i mikrobølgeovn, betyr det at plasten ikke vil smelte, men hindrer ikke dermed kjemikaler fra å påvirke maten.
– Det forklarer ikke hva som skjer på et mikroskopisk nivå, sier Trasande til nettsiden.
Videre forteller legen at man burde unngå å vaske plastbeholdere i vaskemaskinen, fordi giftstoffene kan spre seg. Han anbefaler også å finne alternativer til plast når du oppbevarer mat og drikke, og ikke bruke engangsflasker flere ganger.