Gå til innhold
  • About
  • SUBSCRIBE
Nattmodus
  • Northern Food – norsk mat, lokal mat, kjøtt, egg og startups
  • Om
kjøttmat 15/11/201917/11/2019

Joe Rogan: – Derfor er ikke planteburgeren sunn!

Selvfølgelig, sier «alle» vegetarianere, veganere og grønne deler av befolkningen. Impossible Burger fikk raskt et godt rykte på seg, og er i samme stil som «Beyond Burger» som allerede har blitt svært pop her i landet.

Publisert avGeir Magnus Jenssen

Men hva er det egentlig i disse burgerne, og skal man være skeptisk eller ta i mot disse kjøtt-erstatterne med åpne armer?

Rogan om plante-kjøtt

I USA er begge disse utgavene tilgjengelig, og den svært kjente podcasteren Joe Rogan har testet Impossible Burger og avsagt sin dom.

Er det for godt til å være sant?

Når noe er «for bra» så er det ofte det, men for alle som styrer unna ekte kjøtt har man altså fått en god erstatter som til forveksling smaker og kjennes nesten som kjøttburger.

Impossible Foods Inc. selger ikke bare burgere, men også kjøtt til pizza og liksom-kjøtt man kan handle i butikken og bruke som man ønsker.

Joe Rogan kritiserer den høyteknologiske Impossible Burger

De fleste stiller seg bak miljøvern og en «grønnere politikk», men hva med maten vår? Hvor mye er vi villige til å ofre på det grønne alteret? Vel, Joe Rogan mener at «Impossible Burger» ikke hører hjem hverken på kjøkkenet eller på grillen.

Joe Rogan mener nemlig at Impossible Burger for det meste består av prosesserte planteoljer, og det har han (delvis) rett i.

Impossible Burger inneholder både prosessert kokosolje, solsikkeolje og deres «spesialingrediens»: (ta en munnfull av denne) «Leghemoglobin» – Genetisk modifisert gjær-avledet soya.

Beyond Burger inneholder også prosessert kokosolje, solsikkeolje, og i tillegg, prosessert rapsolje. På disse punktene er Impossible Burger og Beyond Burger ganske like. Så er det opp til hver enkelt hvor skeptisk man velger å være.

Vi kan i hvert fall gi Joe Rogan rett i at de består av mye prosessert planteolje, og det er ikke nødvendigvis veldig sunt.

Studier på dyr

Joe Rogan viste til en studie på rotter: «Rotter som gis den genetisk modifiserte gjær-avledet soya Leghemoglobin (burgerens hovedingrediens) utviklet merkverdige endringer i vekt (vektøkning) og tegn på forgiftning (!).

Hold rotter unna liksom-burgerne.

Denne studien ble publisert av organisasjonen GMO Science og kommer med klare indikasjoner at Impossible Burger ikke egner seg som menneskeføde. Impossible Foods som står bak Impossible Burger avviste denne studien som statistisk ikke signifikant (naturligvis).

Nå skal det sies mye om hva som er trygt og ikke når det gjelder mat, men en ting som er sikkert er dette:

Man tuller ikke med dietter som har fungert for mennesker i titusenvis av år uten at det kan få uforutsette konsekvenser.

Om man endrer, elller innfører nye elementer i vårt kosthold, er dette en risikosport i seg selv. Det er ikke før vi har fått utredet og utprøvd ny kost på mennesker over lengre tid at man vet hva det egentlig gjør med oss.

Er resulatene overførbare til mennesker?

Impossible Foods avviser resultatene av denne studien, men Joe Rogan hevder at det er fordi resultatene «ikke passer» til deres politikk og deres markedsføring av Impossible Burger. I en uttalelse om sikkerheten til deres mat på egen hjemmeside, hevder Impossible Foods at deres produkter overholder alle forskrifter fra The U.S. Food and Drug Administration.

De overholder strenge krav til sikkerhet, også når det gjelder deres spesielle ingrediens «Leghemoglobin», hevdes det.

Joe Rogan derimot, argumenterer videre med at «selv om rottestudier ikke nødvendigvis er overførbare til mennesker, så er alt dette egentlig såre enkelt; om man vil være på en plantebasert diett, så spis ordentlig mat, og ikke greier som er skrudd sammen i et laboratorium.» Han har et poeng der.

Abonner på Northern Food Nyhetsbrev


HjemOppskrifterOm

HjemOppskrifterOm
© 2019-2025  Pollination Publishing  |Personvern