Gå til innhold
  • About
  • SUBSCRIBE
Nattmodus
  • Northern Food – norsk mat, lokal mat, kjøtt, egg og startups
  • Om
matrestaurant 16/11/201918/11/2019

I en låve i Jämtland ligger en Michelin-restaurant – i desember er det slutt

Bare to timer fra svenskegrensen har stjernekokk Magnus Nilsson drevet et av verdens beste spisesteder, men julen i år er mat-eventyret over og det er allerede november og utsolgt.

Bilde: favikenmagasinet.se

faviken
Magnus Nilsons kreasjon Fäviken Magasinet serverer sine siste gjester i desember.
Publisert avLina Hekkli

De siste elleve årene har en av verdens mest eksklusive og bejublede restauranter, vært å finne noen mil fra svenskegrensen og bare fire timer i kjøring fra Trondheim.

Slutt for svensk suksess

I en gammel låve i Jämtland i Nord-Sverige har gourmet-restauranten, Fäviken Magasinet, tilfredsstilt kresne ganer med eksklusive retter, laget av det ypperste av lokale råvarer. Til tross for enorm suksess og to Michelin-stjerner, annonserte nylig sjefskokk Magnus Nilsson (35) at han slutter, og Fäviken legges ned:

– Det har vært en vanskelig avgjørelse, men jeg føler det er riktig. 14. desember 2019 blir min siste kveld på kjøkkenet, meldte Nilsson på Instagram i vår:

View this post on Instagram

Fäviken to close at the end of the year. Dear Friends, With this note I would like to tell you that this coming season will be my last at Fäviken Magasinet. I have been the chef here for more than ten years now and it has been amazing. Unusually early in my career I was presented with the opportunity to develop and operate an ambitious restaurant in a way that most chefs can only dream about. I have had the chance to work alongside the best team I could have wished for, cooking for the most fantastic guests (mostly). Fäviken has been a project where I have enjoyed tremendous support from the Brummer family who are Fäviken’s owners and my business partners. I have been allowed to grow and develop, and I have enjoyed complete creative freedom. It has been a hard decision, but one that I believe is the right one. The evening of the 14th of December 2019 will be my last. I wanted to share this news now when the coming season is already fully booked, as to not motivate guests to come here just because of the news itself. I hope that my last half-year at Fäviken is going to be business as usual, and that the people come here to enjoy Fäviken and what we have to offer, not because it will end soon, but because it is a magnificent restaurant experience right now. We have truly never been better. When I am done here I am going to spend time with my family, reflect, fish, garden, write, rest and get fit, both physically and mentally. I am not going to lie, I am a little bit tired after all this time pushing the development of the restaurant forward. I would like to thank you all for coming here to work, eat, share, and to be a part of what Fäviken has been and will be for a while longer. I have given one interview on this matter, (with the LA Times) to provide a little bit more depth. For those who are interested, link in bio. To my friends out there working in media: I want to spend my last half-year at Fäviken enjoying my work in the restaurant, not talking about what has been and what is coming. I am very sorry for not making myself available for any more interviews at this time. I hope you understand. Thank you all! Magnus Nilsson

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on May 6, 2019 at 5:16am PDT

Ikke moro lenger

Avgjørelsen kom overraskende på mange, og har skapt overskrifter verden rundt. Den amerikanske avisen Los Angeles Times er de eneste som har fått intervjue stjernekokken om nedleggelsen.

«Vi är fullbokade fram till den 14:e december. Efter det stänger restaurangen för gott. Om ni vill sätta upp er på vår väntelista vänligen skicka oss ett mail till [email protected]«, står det å lese på sidene til restauranten.

Til avisen forteller 35-åringen at avgjørelsen ble tatt med hjertet, ikke hjernen.

– Det er ikke en strategisk smart beslutning, men hva er grunnen til at noen driver en restaurant som Fäviken? Fordi du vil. Den er kun drevet av lidenskap, forteller Nilsson, som forvandlet det som tidligere var et gammelt kornhus til et spisested i verdensklasse. 

– For første gang våknet jeg, og ville ikke gå på jobb, utdyper han til avisen. 

Bidro i «Chef’s Table» 

Kokken var bare 24 år gammel da han kom til Fäviken for å styre stedets vinmeny. Han anså seg på denne tiden som ferdig med matlaging. I stedet la han hjerte og sjel i å bygge opp et unikt spisested, som etter hvert ble en pilgrimsreise for nysgjerrige matelskere verden over.

35-åringens lidenskap og unike tilnærming til mat, har gjort ham verdensberømt. Svensken har medvirket i populære TV-serier som «Chef’s Table» og Anthony Bourdains «Mind of a Chef».

Fäviken har hele tiden vært et svært personlig prosjekt, og Magnus føler derfor at det ikke ble riktig å overlate driften til andre. Eierne Patrik og Ann-Charlotte Brummer følte også at det ikke ble riktig å drive restauranten uten ham. 

– Uvanlig tidlig i karrièren fikk jeg muligheten til å utvikle og drive en ambisiøs restaurant, på en måte de fleste kokker bare kan drømme om. Jeg har jobbet med den beste gjengen, og laget mat til fantastiske gjester, skriver Nilsson til sine følgere på sosiale medier.

View this post on Instagram

Trio of cow slices for the grill @faviken tonight. Aged for 120 days, never ate any grain during its rather long and seemingly happy life. She didn't have a calf this year and was fattened entirely on lush summer grass before being slaughtered. #properbeefcomesfromcowsthateatgrass

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on Nov 3, 2016 at 9:13am PDT

Krevende prosjekt 

Det er ennå ikke kjent hva Nilsson skal gjøre videre, men at det står flere spennende ting på menyen for svensken, er helt sikkert.

I fjor kjøpte nemlig han og kona Tove en 18 hektar store eplegård i Sør-Sverige. Nilsson ser frem til å dyrke både epler og familieliv når Fäviken stenger dørene før jul. 

– Jeg skal bruke tiden med familien min, reflektere, fiske, stelle i hagen, skrive, slappe av og trene – både fysisk og psykisk.

Jeg må være ærlig: jeg er litt sliten etter å ha brukt så mye tid på å utvikle restauranten, skriver han. 
View this post on Instagram

Today is the premiere for our very own beer! Fäviken Saison – The thinking mans lager. A collaboration with our friends at excellent @sthlmbrewingco , only available in the sauna @faviken and with our hot dogs @realkorvkiosk To celebrate the occasion we are running a pop-up beer bar today @teaternskanstull accompanied by Belgian sour dough waffles with black pudding by @sofiewarnants #korvkioskcraze #korvkiosk Bears in intimate conversation on the label by @majasbok

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on Nov 12, 2016 at 4:28am PST

Inspirert av Norge 

Nilsson har vært en viktig stemme for skandinavisk matlaging og har skrevet flere kokebøker. Han er også svært inspirert av Norge, som han helt siden barndommen har hatt et helt spesielt forhold til. 

– I sommerferiene da jeg var liten, tok foreldrene mine med meg og søsteren min, litt mat og et telt med i familiens stasjonsvogn. Noen ganger reiste vi nord, andre ganger sør, og ofte gikk turen til Norge. Jeg elsket ikke alltid Norge da, som jeg gjør nå, skriver Nilsson i en artikkel i reisemagasinet Condé Nast Traveler.

Noreg

Kulinarisk ødeland 

Sammen med en fotograf-venn reiste Nilsson langs hele norskekysten i 2015 – fra Oslo i sør til Kirkenes i nord, for å oppleve landet, kulturen og maten. I artikkelen «Den ultimate norske bilferien» i Condé Nast, skriver kokken om inntrykkene fra landeveien; 

– Maten er en studie i kontraster – mye er fantastisk med dyp tilknytning til landet og kulturen, men det er også mye kulinarisk ødeland der den eneste føden er pølser, uspiselige hamburgere og noe kalt taco-calzone, skriver Nilsson, som trekker frem måkeegg med seilaks som et av turens store høydepunkt. 

Fullt ut året 

De som kunne tenke seg å smake Nilssons og Fävikens gastronomiske mesterverk før det stenger, er dessverre for sent ute.

Restauranten er allerede fullbooket ut året. 

Dette var viktig for Nilsson før han annonserte nedleggelsen, for å unngå sorgtunge middager. 

– Jeg håper mitt siste år på Fäviken blir jobb som vanlig, og at folk kommer for å nyte det vi har å tilby. Ikke fordi vi stenger snart, men fordi det er en fantastisk restaurantopplevelse akkurat nå. Vi har aldri vært bedre.

Kilde:
LA Times

Abonner på Northern Food Nyhetsbrev


HjemOppskrifterOm

HjemOppskrifterOm
© 2019-2025  Pollination Publishing  |Personvern