De siste elleve årene har en av verdens mest eksklusive og bejublede restauranter, vært å finne noen mil fra svenskegrensen og bare fire timer i kjøring fra Trondheim.
Slutt for svensk suksess
I en gammel låve i Jämtland i Nord-Sverige har gourmet-restauranten, Fäviken Magasinet, tilfredsstilt kresne ganer med eksklusive retter, laget av det ypperste av lokale råvarer. Til tross for enorm suksess og to Michelin-stjerner, annonserte nylig sjefskokk Magnus Nilsson (35) at han slutter, og Fäviken legges ned:
– Det har vært en vanskelig avgjørelse, men jeg føler det er riktig. 14. desember 2019 blir min siste kveld på kjøkkenet, meldte Nilsson på Instagram i vår:
Ikke moro lenger
Avgjørelsen kom overraskende på mange, og har skapt overskrifter verden rundt. Den amerikanske avisen Los Angeles Times er de eneste som har fått intervjue stjernekokken om nedleggelsen.
«Vi är fullbokade fram till den 14:e december. Efter det stänger restaurangen för gott. Om ni vill sätta upp er på vår väntelista vänligen skicka oss ett mail till [email protected]«, står det å lese på sidene til restauranten.
Til avisen forteller 35-åringen at avgjørelsen ble tatt med hjertet, ikke hjernen.
– Det er ikke en strategisk smart beslutning, men hva er grunnen til at noen driver en restaurant som Fäviken? Fordi du vil. Den er kun drevet av lidenskap, forteller Nilsson, som forvandlet det som tidligere var et gammelt kornhus til et spisested i verdensklasse.
– For første gang våknet jeg, og ville ikke gå på jobb, utdyper han til avisen.
Bidro i «Chef’s Table»
Kokken var bare 24 år gammel da han kom til Fäviken for å styre stedets vinmeny. Han anså seg på denne tiden som ferdig med matlaging. I stedet la han hjerte og sjel i å bygge opp et unikt spisested, som etter hvert ble en pilgrimsreise for nysgjerrige matelskere verden over.
35-åringens lidenskap og unike tilnærming til mat, har gjort ham verdensberømt. Svensken har medvirket i populære TV-serier som «Chef’s Table» og Anthony Bourdains «Mind of a Chef».
Fäviken har hele tiden vært et svært personlig prosjekt, og Magnus føler derfor at det ikke ble riktig å overlate driften til andre. Eierne Patrik og Ann-Charlotte Brummer følte også at det ikke ble riktig å drive restauranten uten ham.
– Uvanlig tidlig i karrièren fikk jeg muligheten til å utvikle og drive en ambisiøs restaurant, på en måte de fleste kokker bare kan drømme om. Jeg har jobbet med den beste gjengen, og laget mat til fantastiske gjester, skriver Nilsson til sine følgere på sosiale medier.
Krevende prosjekt
Det er ennå ikke kjent hva Nilsson skal gjøre videre, men at det står flere spennende ting på menyen for svensken, er helt sikkert.
I fjor kjøpte nemlig han og kona Tove en 18 hektar store eplegård i Sør-Sverige. Nilsson ser frem til å dyrke både epler og familieliv når Fäviken stenger dørene før jul.
– Jeg skal bruke tiden med familien min, reflektere, fiske, stelle i hagen, skrive, slappe av og trene – både fysisk og psykisk.
Jeg må være ærlig: jeg er litt sliten etter å ha brukt så mye tid på å utvikle restauranten, skriver han.
Inspirert av Norge
Nilsson har vært en viktig stemme for skandinavisk matlaging og har skrevet flere kokebøker. Han er også svært inspirert av Norge, som han helt siden barndommen har hatt et helt spesielt forhold til.
– I sommerferiene da jeg var liten, tok foreldrene mine med meg og søsteren min, litt mat og et telt med i familiens stasjonsvogn. Noen ganger reiste vi nord, andre ganger sør, og ofte gikk turen til Norge. Jeg elsket ikke alltid Norge da, som jeg gjør nå, skriver Nilsson i en artikkel i reisemagasinet Condé Nast Traveler.
Kulinarisk ødeland
Sammen med en fotograf-venn reiste Nilsson langs hele norskekysten i 2015 – fra Oslo i sør til Kirkenes i nord, for å oppleve landet, kulturen og maten. I artikkelen «Den ultimate norske bilferien» i Condé Nast, skriver kokken om inntrykkene fra landeveien;
– Maten er en studie i kontraster – mye er fantastisk med dyp tilknytning til landet og kulturen, men det er også mye kulinarisk ødeland der den eneste føden er pølser, uspiselige hamburgere og noe kalt taco-calzone, skriver Nilsson, som trekker frem måkeegg med seilaks som et av turens store høydepunkt.
Fullt ut året
De som kunne tenke seg å smake Nilssons og Fävikens gastronomiske mesterverk før det stenger, er dessverre for sent ute.
Restauranten er allerede fullbooket ut året.
Dette var viktig for Nilsson før han annonserte nedleggelsen, for å unngå sorgtunge middager.
– Jeg håper mitt siste år på Fäviken blir jobb som vanlig, og at folk kommer for å nyte det vi har å tilby. Ikke fordi vi stenger snart, men fordi det er en fantastisk restaurantopplevelse akkurat nå. Vi har aldri vært bedre.
Kilde:
LA Times