Gå til innhold
  • About
  • SUBSCRIBE
Nattmodus
  • Northern Food – norsk mat, lokal mat, kjøtt, egg og startups
  • Om
drikkemelk 21/11/201925/11/2019

STEM HER: derfor velger mange bort melk

I USA som i Norge har salget av vanlig melk droppet mye de siste årene, og det drikkes andre ting enn lettmelk for tiden.

Meirene sliter med å overbevise de gamle kundene om å fortsette å drikke mlk. I stedet går kundene til alternativer som cashew-melk, juice eller vann. Bilde: Davizro Photography
Publisert avGeir Magnus Jenssen

Melk er på en måte ikke innafor lenger for mange, og det er ikke bare lakto-intoleranse som forårsaker dette.

Heller ikke fantastiske mengder med kjærlighet til kyr og buskap kan forklare denne trenden.

Dean Foods har slitt lenge med salget

Se over dammen til USA og Dean Foods for eksempel. Det er flere grunner til at USAs største melkeprodusent, nemlig Dean Foods, sliter, og har sett seg nødt til å melde sin egen konkurs.

Hadde selv en veganer drukket melk fra en gård der kuene blir pensjonister?

Dalende melkepriser, mange alternativ, handelsuro og mangel på arbeidskraft hjelper heller ikke situasjonen. Det er et skiftende marked for meieriprodukter over hele fjøla, og nå har altså Dean Foods fått smake pisken.

I konkursperioden skal de opprettholde produksjonen mens de skal selge restene av firmaet til høyeste bud. Dermed forventes det at kundene skal motta sine melkeprodukter uten avbrudd.
Melk – Symbolet på frisk og kjekk? Bilde: Couleur

Nytt Forbruksmønster – Hva med alternativer?

Så hva drikker folk i stedet for melk? Det er mange alternativer til melk som har fått mye kred de siste åra. Riktignok er det mange som fremdeles drikker melk, men småprodusenter har tatt over endel av kaka.

Soyamelk, mandelmelk, kokosdrikker og alskens grønne alternativer har også rett og slett tatt over mye av melke- og meierimarkedet.

Dette ser nå ut som en langsiktig trend, så det er gode sjanser for at dette kommer til å fortsette og akselerere.

deanfoods
Meieriprodukter i mye god mat og desserter. Bilde: Dean Foods

Er melk egentlig godt for oss?

I “gamle dager” var melk helt på topp som den super sunneste drikken sammen med vann, brødvarer og andre greier.

Nå som sunnhetsbølgen kjører på med lavkarbo, lakto- og glutenfritt er det andre boller. Men hva er egentlig melk for oss? 

Det vi vet er at mennesker tåler melk i varierende grad, og helt fra vikingtiden og lengre tilbake har nordmenn drukket melk. Dette er en av grunnene til nordmenn tåler melk i en helt annen grad enn folk i andre verdensdeler.

Vi vet at melk inneholder kalsium (som vi kan ta opp i kroppen i noen grad) og en ganske god dose med jod. Så ja, melk er noenlunde sunt, men det stilles altså spørsmål til melkefettet. Så svaret til om melk er bra for oss, er noe ambivalent og “kanskje”. Om det er et must, det er det neppe.

Vi vet at melk inneholder kalsium (som vi kan ta opp i kroppen i noen grad) og en ganske god dose med jod. Så ja, melk er noenlunde sunt, men det stilles altså spørsmål til melkefettet. Så svaret til om melk er bra for oss,  er noe ambivalent og “kanskje”.

Selv om Kua ikke har stemmerett så trenger buskapen også kjærlighet

Hva sier Kua til alt dette? Bilde: Alexas_Fotos

Melkebransjen må tåle omstilling

Mange bransjer i dag har slitt med å omstille seg til nye tider, og “melkebransjen” er en av disse. Med fallende salg av melk og andre meieriprodukter pluss en hel haug av uavhengige småprodusenter kan man ikke regne med at de største fellesmeieriene kan sko seg med monopol og maks pasteurisering som har vært standard i mange år.

At Dean Foods må pakke sammen er et av resultatene av dette. Selv om det er helt klart en fremtid for meieriprodukter, så må også de største meieriene omstille seg et skiftende marked, ellers så er det ryk og reis.

Abonner på Northern Food Nyhetsbrev


HjemOppskrifterOm

HjemOppskrifterOm
© 2019-2025  Pollination Publishing  |Personvern