Flere finner nå ut av hva planteburgerne egentlig inneholder, og det faktum at de nok ikke er så sunne som mange hadde trodd, eller i det minste håpet på.
Nå girer kjøtt-produsentene opp med sin egen PR-strategi for å stagge utbredelsen av plante-kjøttet.
Har ingenting imot kallenavnet «Dr. Evil»
Richard Berman fra Berman and Company er stolt av å være kontroversiell fordi han tar på seg oppdrag andre ikke ønsker å røre i PR-bransjen, som kampen mot velferds-organisasjoner for dyrs ve og vel, fagforbund og gruppen «Mødre mot fyllekjøring».
Nå sikter han seg inn på sin neste målgruppe: utfordrerne til tradisjonelle kjøttprodukter fra dyr.
Det er ikke farlig, men…
Og Berman, han vet hvordan han strategisk overbeviser ved først å si seg enig med at man neppe dør av plantebaserte burgere, men…:
«Jeg mener retorikken til disse selskapene kommer før fakta. Jeg påstår ikke at dette kommer til å drepe deg. Det jeg sier er at det ikke er sunnere. Dette er jo ikke burgere, pølsere eller kylling som har blitt laget med knust selleri».
Impossible Foods er delvis enige
Sue Klapholz, VC hos Impossible Foods, sier rett ut at "vi prøver ikke å lage et helseprodukt, vi prøver å skape et helsemessig alternativ til kuer".
Klapholz mener likevel det er store helsemessige fordeler for å gi opp kjøtt-produksjon, blant annet mindre matforgiftning, mindre bruk av dyre-antibiotika og mindre utslipp av grønne gasser.
Godt, men ikke like godt
Redaksjonen har spist endel platebaserte burgere, blant annet fra Impossible Foods hos Umami Burger i California, og finner at disse burgerne er minst like gode som en middelmådig burger fra en kjede, men at den naturlige saften ikke er tilstede og at man derfor taper noe på både smak og konsistens man finner i virkelig gode kjøtt-burgere.
«Dr. Evil» «tar helt av», noe som på mange måter er jobben hans, og har lansert PR-siden CleanFoodFacts der han sammenlignet vegetarkjøtt med hundemat.
Lobby-organisasjonen har til og med laget en video der de lager plantebasert kjøtt basert på ingredienslisten til en av plantekjøtt-selskapene:
Se også en videoreportasje fra Eater der Impossible Foods blir intervjuet og viser frem produksjonsprosessen av plante-burgerne:
Forskerne ikke imponerte
Det er ikke bare PR-personligheter som Berman som mener at planteburgerne ikke er helt der ernæringsmessig – også Carlos Monteiro, en ernæringsforsker fra Brasil, sier at Impossible Foods og Beyond Meat sine produkter er «laget med substanser hentet fra mat som protein isolater» som igjen «re-organiseres til å se ut som mat«.
Hva med transport?
For å gi et enda mer helhetlig bilde av planteburger-situasjonen, er det også viktig å tenke på dette med transport og miljø som vi tidligere har vært inne på. AgriLand er Irlands største tidsskrift for jordbruk.
I en artikkel siterer de Alice Stanton.
Stanton jobber med Royal College of Surgeons og Devenish Nutrition (som produserer mat til gris og andre dyr, så også hun en egen-interesse som alle de andre personlighetene i denne artikkelen har).
Uansett: hun påpeker at det stemmer at om man måler utslipp av grønne gasser per 100 g med mat, så er kjøttprodukter verstingen, men «når dette konverteres til utslipp av grønne gasser per 100 kalorier, så er faktisk prosessert frukt og grønnsaker de verste synderne».
Tenker på dyrene før seg selv
Med andre later det til at alle parter er enige i at dette kjøttet neppe er sunnere når det kommer til ren ernæring, men de er uenige i forhold til utslipp og at de som velger en planteburger uansett ofte gjør det for å skåne dyrene og ikke nødvendigvis seg selv.
Kilder:
The Guardian
AgriLand