Forrige måned gikk et team med dykkere, vrakeksperter og skattejegere i gang med å prøve å få opp den etterglemte skatten på havets bunn der den har ligget i mer enn 100 år.
Slik startet historien
Historien startet i desember 1916, når SS Kyros skulle starte sin reise fra Frankrike til St. Petersburg, Russia. Det ble kjapt overenstemning over at det var for mye is i det botniske havet mellom Finland og Sverige, og derfor ble leveransen utsatt til Mai 1917.
Kort etter skipet startet sin ferd mot Russland, ble det stoppet av en tysk ubåt, kjent som UC58. Mannskapet beordret alle av skipet Kyros, og etter tyskerne gjorde ett søk på fartøyet – fant de ut at det var best å senke skipet og innholdet.
Skipet Kyros og dens dyrebare last som inkluderte 600 flasker med De Haartman & Co Cognac og 300 flasker med Benedictine likør, endte opp på havets bunn hele 77 meter under havoverflaten før skatten ble oppdaget i 1999.
Den rare historien slutter ikke der, for skipet forsvant igjen og forsvant igjen i 14 år, før det ble gjenoppdaget i 2014.
Omfattende redningsarbeid for å redde den dyrebare lasten
“Kyros is sannsynligvis en av, om ikke det vanskeligste vraket å redde”, sier Peter Lindberg I Ocean X undervanns skipsredningsteam til Wine Spectator.
“Det har vært en veldig komplisert og farlig operasjon grunnet dårlig sikt og dybden på nesten 80 meter».
I tillegg hadde Kyros fått vesentlige skader på havets bunn fra fiske-nett og diverse annet fiskeutstyr, som gjorde redningsoperasjonen desto mer risikofylt.
Redningsoperasjonen igangsettes
Sist måned klaffet alt, og takket være ekspesjonelt samarbeid mellom Ocean X og deres Islandske motpart, Ixplorer, klarte de å redde ut 50 esker med De Haartman & Co Cognac og Benedictine likør fra det sunkne fartøyet.
For øvrig: De Haartman & Co eksisterer ikke lenger, og Benedictine er kjøpt opp av den velkjente merkevaren Bacardi.
Hvor mye kan de være verdt?
Siden cognacen er en meget ukjent merkevare, er det ganske vanskelig å sette en pris på flaskene.
“Vi ønsker absolutt ikke å åpne en flaske hvis verdien er titusenvis av dollar. Vi prøver å finne ut av dette, men det er ikke lett”, forklarer Lindberg.
Teamet har vært i kontakt med Bacardi direkte for å finne ut hvor mye flaskene med likør fra 1916 kan være verdt. Flaskene blir nok solgt etterhvert, men ikke enda. Alle flaskene ble nemlig transportert til Sverige i slutten av oktober.
Det blir uansett spennende å se hva prislappen blir når disse luksusvarene blir lagt ut for salg.