- 120g smør (erstatt denne ingrediensen med et vegansk alternativ for dine veganske venner)
- 175g sukker
- 2 teskje vaniljesukker
- 80 ml vegetabilsk olje
- 240g mel
- ½ ts ammoniumkarbonat (du kan også bruke ½ bakepulver og ½ natrium bikarbonat, for en mer tettpakket cookie)
- 3/4 teskje revet sitronskall
- ½ teskje safran (om du vil: du vet, det er jo jul)
Jeg liker disse så godt at jeg vil lage den sommer, høst, vinter og vår på grunn av den lette, skjøre og luftige strukturen, selv om de visstnok skal være feriekaker.
Disse hadde faktisk hjorte-gevir som ingrediens
Jeg har endret på denne oppskriften så mye at jeg vet hvordan jeg gjør den vegansk for venner, til tross for den veldig ikke-veganske opprinnelsen.
Hjortetakk er nemlig den tradisjonelle ingrediensen i til denne kaken som ble malt av hjortegevir. Dette var vanlig i mange gamle nordeuropeiske bakervarer.
I disse dager har det meste av verden erstattet denne ingrediensen med ammoniumkarbonat. Dette lukter noe, men disse er virkelig verdt det – dessuten er disse ganske lette å bake når du har alt du trenger.
Slik baker du de svenske drømmekakene
- I en stavmikser (eller håndholdt), visp sammen smør og sukker på middels hastighet til de blir bleke i 2-3 minutter.
- Tilsett deretter vanilje og olje, og visp ingrediensene til de er ett.
- Tilsett mel, ammoniumbikarbonat, sitron og bland i kort tid til du har en jevn deig.
- Vær forsiktig så du ikke blander for mye, ellers får du en cookie som er for tøff å tygge.
- La deigen slappe av i minst 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 150 C i 20 minutter
- Kjevle den kjølte deigen til små kuler – ca 15g hver (en liten iskrem-scoop bidrar til å få mengden riktig), og prøv igjen å ikke overarbeid deigen. Ikke flat deigen, den vil flate ut i ovnen.
- Stek i ovnen i 20-25 minutter.
- Kakene vil opprettholde en lys gullfarge, men være litt sprukne på topp. La dem avkjøle på stativet før de pakkes inn som julegaver.