Gå til innhold
  • About
  • SUBSCRIBE
Nattmodus
  • Northern Food – norsk mat, lokal mat, kjøtt, egg og startups
  • Om
mat 03/01/202003/01/2020

Dette er ikke suppe som du tror det er

Har du hørt om Shorba før? Tenk suppe, men med en sterk og aromatisk indisk vri.

Alle trenger noe ekstra på vinteren for ikke bare å holde seg varm, men også en oppkvikker og kanskje en trøst i mørket.

shorbasoup
Prøv en herlig varmende Shorba på vinteren. Det er mange måter å tilberede Shorba på, som er som en suppe, men egentlig ikke. Bilde: Silviarita
Publisert avGeir Magnus Jenssen

Det er få matretter som kan ta vare på begge disse behovene bedre enn en deilig og varm suppe!

Alltid en fin turpartner

En dampende skål med suppe varmer kroppen slik en genser gjør, pluss at du får en ekstra bonus med at det smaker herlig og gir deg viktig næring.

Når det gjelder supper, som ofte kan være undervurdert, er det en lignende rett som omtales som «Shorba», og som fungerer som utmerket vintermat.

Den er litt ekstra krydret og kan fungere som en utmerket variasjon i forhold til vanlig suppe.

Hva er Shorba?

Det er lite som smaker så deilig som varm suppe på vinteren. Bilde: Congerdesign

Det er altså en slags suppe som serveres i mange kjøkken i mange land, og selve ordet er avledet av de arabiske ordet «Shurbah», som betyr, ja du gjettet det, suppe!

Selv om den har sin opprinnelse i Midt-Østen, vokser populariteten sterkt i India. Den er tradisjonelt laget med kjøtt, selv om indiske kjøkken inkluderer vegetariske og veganske preparater for å imøtekomme matvanene til de fleste.

Det er naturligvis stor variasjon i det indiske kjøkken, og det gjelder også for denne spesielle retten.

Hva er forskjellen?

Selv om det gjerne omtales i samme vendinger som vanlig suppe, er suppe og Shorba forskjellig i to viktige aspekter:

for det første er suppe ment å serveres som en startpakke før hovedretten. Shorba derimot, kan spises før eller under hovedretten.

For det andre inneholder Shorba aldri noen tilsatt ingrediens, det vil si, man lager det med ingredienser, men disse skilles fra buljongen før servering. Gjesten sitter altså kun med krafta fra suppa foran seg.

Vinterkrydret Shorba til glede for norske ganer

Shorba kan du lage i mange varianter, både med og uten kjøtt. Bilde: Aline Ponce

Shorba tilberedes med en rekke indiske krydder som safran, spisskummen og gurkemeie, som alle ikke bare er ekstremt gunstige for helsen, men de har også thermogene egenskaper som opprettholder kroppstemperaturen.

Dette er også et godt valg for de som spiser kjøtt, da det er tilberedt med kjøtt, men ikke servert med det. Slik får du varmen fra maten uten å måtte konsumere det magetunge kjøttet.

Om vinteren blir folk gjerne syke, og væsker er lett for magen. Det hjelper å hydrere og holde varmen mens man er syk, og det er spesielt viktig under kalde forhold.

Dette er det geniale med Shorba

Shorba er svært lett å lage, og det eneste du trenger å gjøre er å lage suppe som du pleier for deretter å sile av krafta eller buljongen.

De ingrediensen som blir til overs, kan du eventuelt lage en gryterett av. Du kan også tilsette det i andre retter, alt etter hvilke ingredienser det er snakk om.

Når du lager Shorba, så tilsett gjerne de indiske krydderne gurkemeie, spisskummen eller safran for en mer genuin opplevelse. Resultatet kommer til å bli nydelig, husk bare å være forsiktig med å salte Shorbaen. Lykke til, og kos deg med varmen.

Abonner på Northern Food Nyhetsbrev


HjemOppskrifterOm

HjemOppskrifterOm
© 2019-2025  Pollination Publishing  |Personvern