Du har helt sikkert hørt om «eksperimentet» tidligere: en person glemmer igjen eller med vilje lagrer en hurtigmatkjede-burger for så å finne ut at den ser fersk ut flere år senere, om enn med lukt av papp.
Glemte 1999-burger i jakkelomma
David Whipple fra Utah er en av disse som handlet en burger juli 1999, men aldri kvittet seg med den, men dette var ikke i gruppen eksperimenter: Whipple glemte burgeren i en jakke.
Jakken befant seg først i en bil for deretter å bli hengt opp i et skap.
Mange, mange år senere og jakken ble gitt bort, og det var da kona til Whipple fant burgeren fra 1999, og den hadde ikke råtnet.
McDonalds får ofte høre det, men denne gang har de rett
Med dette som følge er det mange som roper etter McDonalds og sier «ha-ha» da hurtigmat er den laveste kulturelle mat-formen.
Men, dette stemmer ikke helt, da dette også kunne ha hendt burgere fra andre kjeder og restauranter.
Anne Christensen er «Director of Field Brand Reputation» for McDonalds, altså hun har i oppgave å motsi artikler som dette og spinne PR.
Hun uttaler at det i visse tilfeller, om burgeren oppbevares tørt, så vil den som annen mat ikke råtne. "Med de korrekte parameterne så råtner vår burger som annen mat ville ha gjort".
«Uten tilstrekkelig fuktighet – verken i maten selv eller i miljøet – kan det hende at bakterier og mugg ikke vokser, og derfor er nedbrytning usannsynlig. Så hvis mat er eller blir tørr nok, er det lite sannsynlig å vokse mugg eller bakterier eller brytes ned.»
Dette sier professoren
Men stoler vi kun på McDonalds PR? Nei, det gjør vi ikke, men denne gang blir de backet opp av en uavhengig part; Donald W. Schaffner.
Schaffner har doktorgrad i mat og forsker på dette, og melder at McDonalds uttalelse er helt korrekt og at han hadde sagt det samme, men med forbehold om at han ikke kjenner omstendighetene til hvordan burgeren ble lagret.
Både Utah og McDonalds-burgeren er tørr
Schaffner forklarer dessuten at fordi McDonalds steker burgerne sine «well done», så vil dette tørke ut burgeren og fjerne de aller fleste mikro-organismene som ville ha spist opp og derfor råtnet maten.
Og at det er Staten Utah, har også noe å si: «Utah har vanligvis et veldig tørt miljø, så det er fullt mulig at burgeren dehydrerte før bakteriene kunne gjøre jobben sin», forklarer han.
Schaffner påpeker at om man på en eller annen måte kunne ha gitt liv og fuktighet til burgeren igjen, så kan det godt hende den hadde startet nedbrytningprosessen.
Kilde:
KUTV