- 360 ml lett kokosmelk (hermetikk er best, men kartong fungerer også)
- 360 ml usøtet vanlig mandelmelk (gjør det selv eller kjøp i butikken)
- 1 1/2 tsp bakken gurkemeie
- 1/4 tsp malt ingefær
- 1 en hel kanelstikke (eller 1/4 ts malt kanel. Jeg foretrekker pinnen!)
- 15 g koksolje
- 1 klype malt svart pepper
- Valg av søtstoff (dvs. lønnesirup, kokosnøtt sukker, honning eller stevia etter smak)
I stedet for å løpe til kjøkkenskapene for å finne frem det jeg trenger for å bake den nyeste sjokoladedesserten, prøver jeg sunnere og kjappere alternativer. Nyåret er jo dessuten hektisk.
En oppkvikker uten koffein
Og, jeg har undersøkt hvordan mat påvirker meg – ikke minst humøret.
Gjett hva? Jeg har forelsket meg i “Golden Milk” der en av de viktigste egenskapene er at dette bare tar tar 5 minutter for to kopper.
Varmt eller kaldt, det er opp til deg.
Gurkemeie har noe fantastisk i seg
“Gylden melk” er en tradisjonell indisk drikk som har sine røtter i Ayurveda. I sin enkleste form er det en blanding av varm melk og malt gurkemeie.
“Golden Milk” har nærmest ikke sikker i seg, men smaker samtidig søtt.
Også kjent “haldi doodh”, er gylden melk kjent for sine helbredende, betennelsesdempende egenskaper (ikke alle er enige, selvsagt), hovedsakelig takket være curcumin som er å finne i gurkemeie.
Gurkemeie har blitt brukt i ayurvedisk medisin i tusenvis av år i forhold til pusteproblemer, leddsmerter, tretthet, fordøyelsesproblemer og mer.
Her er oppskriften; prøv den, vi tror du kommer til å elske den.
Slik lager du “Golden Milk”
- Tilsett i en liten kasserolle, kokosmelk, mandelmelk, malt gurkemeie, malt ingefær, kanelstang, kokosnøttolje, svart pepper og søtstoff etter eget valg (jeg tilsetter vanligvis 1 ss (15 ml) lønnesirup. Dette er mengden i den opprinnelige oppskriften/ juster hvis du endrer mengden).
- Visp sammen og varm over middels varme. Varm til det er varmt å ta på, men ikke kokende – ca 4 minutter – visp ofte.
- Skru av varmen og smak til du er fornøyd. Tilsett mer søtningsmiddel etter smak eller mer gurkemeie eller ingefær for intens krydder + smak.
- Server umiddelbart, del mellom to glass og la kanelstangen ligge igjen. Best når den er fersk, men rester kan lagres tildekket i kjøleskapet i 2-3 dager. Varm opp på komfyren eller mikrobølgeovnen til den er varm er igjen.