Livet mitt var ganske normalt inntil nylig, men i likhet med mange av dere, ble corona-viruset plutselig en overhengende del av hverdagen. Noe som har tatt fullstendig over.
Når verden er opp-ned går vi tilbake til røttene
Vanligvis bestod mine dager i å prøve ut kompliserte og fancy oppskrifter mellom en heltidsjobb, ta vare på barna og planlegge neste vårferie til en av øyene utenfor kysten av Spania.
Rapportene om dødsfall og sykdom virket som skjedde med andre mennesker som bodde langt borte og at det var noe man snakket om over middagsbordet, men ikke noe som ble tatt så altfor alvorlig.
Nå som alle isolerer seg, og det er begrenset med mat i dagligvarebutikkene og nå som lufthavnen stenges, blir jeg minnet om bestemoren min. Hun var en fantastisk baker, litt av en rebell, men med en glødende utstråling.
Vokste opp under norsk okkupasjon
Når jeg var veldig liten husker jeg henne som noe irriterende med sine konstante påminnelse om at vi var «etterkommere av overlevende» og at gammeldags norsk bakst (og mat) handler om å ta i bruk grunnleggende ingredienser for å skape en følelse av varme og hygge for hele familien.
Min bestemor snakket om livet som en liten jente, under andre verdenskrig, da hun bodde i området rundt Haugesund, jeg er ikke helt sikker på nøyaktig hvor.
Hun visste at de var fattige, men hun hadde ikke full forståelse den gangen hva det betydde, siden foreldrene hennes var typiske tradisjonelle nordmenn og alltid sørget for at det var mat på bordet.
Hun visste at de var under nazistisk okkupasjon og fortalte oss (når vi var lydhøre), om hvor overrasket hun ble første gang hun hørte en radio i en alder av 4 da foreldrene hennes først turte å ta radioen ut av kjelleren etter krigen. Hun snakket om hvordan hun lærte å bake før hun gikk på skolen for å hjelpe moren sin. Hun spiste alltid alt på tallerkenen sin, for «å kaste bort mat er galt«.
Det er viktig å opprettholde god mental helse – tradisjoner hjelper
I denne fantastiske kvinnens ånd og i tråd med den norske ånden, vil vi servere enkle og trøstende matoppskrifter i løpet av de neste ukene.
For våre trofaste lesere som kontinuerlig sjekker inn på vår lille publikasjon, setter vi pris på deg. Jeg verdsetter korrigeringene dine når jeg gjør feil i oppskriftene, siden min kulinariske utdanning var i både San Francisco og Los Angeles, og derfor opprinnelig ble lært på engelsk.
Ingen kan love hva som vil skje i fremtiden, om noe i det hele tatt, men det er alltid smart å holde seg så sprek som mulig, spise sunt og tenke positivt. Sammen klarer vi alt.