Det er mange måter vi kan styrke vårt immunforsvar på, og dette er et stort fagfelt.
Men det som er mest relevant for oss, er at det er mye svært mye mat som holder oss friske. Det er essensielt å ha et bredt spekter kosthold som vi er bevisste på.
D-vitaminer må aldri glemmes
Spesielt nordmenn må være nøye med å få i oss vitaminer og mineraler. Da tenker vi spesielt på D-vitamin som syntetiseres i huden når vi får sol på oss – det har vært pent vær den siste tiden, men det er jo unntaket sett året under ett. Fra oktober til slutten av mars er vi nødt til å få i oss D-vitaminer fra kosten.
Vi i Norge kan prise oss lykkelige og være takknemlige for at vi har enkel tilgang til gode råvarer. Det er en klisjé å si at vi er bortskjemte, men det er noe i det.
Derfor er det smart å være klartenkt når man skal ut å handle mat.
Og for all del: ikke gå i butikken når blodsukkeret er på bånn, for vi vet alle hva som kommer til å handles i en slik tilstand.
Spis mye forskjellig mat – husk yoghurt
Probiotika er gunstige bakterier som gir tarmen det den trenger for å holde seg sunn. Magen og tarmsystemet står faktisk for størstedelen av immunforsvaret ditt, og det er det smart å holde friskt i minnet. Dette er gode bakterier som gjør kroppen glad, og bekjemper de dårlige bakteriene i tarmfloraen.
De viktigste kilder til probiotika er yoghurt, kefir, surkål, kombucha, kimchi og annen syrnet mat.
Ifølge en studie publisert i British Journal of Nutrition, kan probiotika faktisk fungere for å lette forkjølelses-symptomene dine raskere. Da forskere ga nesten 200 studenter et probiotisk tilskudd eller en placebo i 12 uker, fant de ut at studenter som tok probiotika behandlet en tett nese eller sår hals i en kortere periode, selv om begge gruppene ble forkjølet på samme måte, sier Chris Mohr, PH.D., R.D.
Eggeplommer, laks, lever, sitrus og ingefær
C-vitaminer fra frukt, bær og fargerike grønnsaker kan ikke overvurderes!
Spesielt sitrusfrukter er rå på innhold av glade C-vitaminer.
Uansett hvor mye du tror du får i deg av C-vitaminer (askorbinsyre) så er det sannsynligvis ikke nok. C-vitaminer er essensielle for å bygge og vedlikeholde bindevevet i kroppen. I tillegg regulerer det opptak av jern som vi trenger for å holde blodet friskt.
Og ikke minst så fungerer det som en sterk antioksidant som sammen med E-vitaminer nøytraliserer angrep på kroppen som kan skade celler, proteiner og arvestoff.
Som vi nevnte innledningsvis så får mange av oss ikke nok D-vitaminer, noe som kan bli et problem.
For D-vitaminer hjelper beinene med å vokse, gjør musklene sterke og holder oss sunne på mange måter. Den beste måten å få i seg D-vitaminer (D3 – Kalsiferol) er som sagt ved å «utsette» huden for sol. Men du finner det også i fet fisk, tran, leverprodukter og rogn.
Det kan også være en fordel å supplere med D-vitamin-tilskudd, men sjekk gjerne inn med legen din for å se om det er nødvendig. Husk også å få i deg rikelig med ingefær og pepper da det vil styrke immunforsvaret på flere måter.
Sopp for immunforsvaret og mental helse
Nyere forskning viser at sopp har svært mange helsebringende fordeler.
Sopp inneholder vitaminer og antioksidanter, og har ekstremt mange næringsstoffer som hjelper vårt immunforsvar og for optimal hjerne-funksjon. Dessuten er de viktige for dine tarmbakterier – sopp demper i tillegg inflammasjon og bekjemper frie radikaler i kroppen.
Sopp beskytter cellene dine og inneholder ergothioneine. Denne aminosyren forsvarer cellene mot mange sykdommer og beskytter nervesystemet.
En annen grunn til at sopp styrker immunforsvaret er at den forsyner oss med aminosyrer som styrker våre gode tarmbakterier.
Husk også at sopp er også en stor kilde til D-vitamin om den har vokst med sol på seg.
For eksempel så er det greit å vite at våre kjære kantareller inneholder svært mye D-vitaminer. De fleste er nok også enige om at sopp smaker nydelig på mange typer mat, spesielt hjemmelaget pizza.
Om du kjøper sopp i butikken så ofte som mulig vil du vinne på det
Ulike typer sopp har forskjellige konsentrasjoner av næringsstoffer og andre helsebringende vitaminer, mineraler og aminosyrer, men det er flott å bruke de typer som vi kan få kjøpt i butikken i tillegg til sopp vi finner i skogen som er trygge.
Uansett så drives det mye forskning på sopp og dets helsebringende og medisinske effekter og det er svært mye vi ikke vet enda. Her er det med andre ord svært store uoppdaget potensiale for helseeffekter. Blant annet kineserne og japanerne har brukt sopp i tusenvis av år for å holde seg sunne og friske.
Det er viktig å steke soppen før du spiser den, og spesielt om du kjøper hvit champignon eller portobello.
Det er fordi disse to soppene inneholder noen skadelige stoffer, men som sannsynligvis ufarliggjøres med høy varme. For sikkerhetens del, er det greit å velge andre typer enn akkurat disse to typene før vi vet mer om dette. Husk også å ikke vaske dem, da dette kan gjøre dem ganske udelikate.
Kakao, bær, urter og kaffe forlenger livet
Polyfenoler er kraftige antioksidanter kjent for sin evne til å bekjempe celleskader. Man finner de i store mengder i vanlige matvarer som kakaopulver, tørkede urter, mørke bær – for eksempel blåbær og granateple.
Du finner også store mengder med antioksidanter i vanlig kaffe og bekreftede studier viser at mennesker som drikker kaffe lever lengre enn andre. Dette gjelder alle matvarer som inneholder polyfenoler i rikelige mengder.
Hvordan holder dette deg frisk? En analyse fant at polyfenolene, blant annet i kakao har en svært positiv innvirkning på de viktige T-cellene dine, noe som bidrar til at immunforsvaret fungerer ordentlig.
I en annen studie i British Journal of Nutrition undesøkte forskere personer med forkjølelse: de som konsumerte polyfenoler ble raskere friske enn kontrollgruppen som ikke gjorde det.
Kos deg med juice og sjokolade – prøv gjerne å være selektiv
Siden hydrering er viktig, kan du vurdere granateplejuice. En studie fant at 100 prosent ren granateplejuice eller juice fra mørke bær inneholder de største konsentrasjonene av polyfenoler sammenlignet med fruktjuiceblandinger.
Når deg gjelder polyfenoler i kakao er det bare å slippe løs lystene med sjokolade – det er faktisk slik at sjokolade er svært sunt for oss, vel og merke om du spiser de mørke utgavene av høy kvalitet.
Det er mange, mange andre sorter mat som vi kunne og burde ha tatt med her, men poenget er krystallklart: du finner det meste av det som styrker deg og forebygger sykdommer i den lokale dagligvarebutikken. Husk også å følge legens anbefalinger.
Mat er ment for å forebygge sykdommer ved å bygge kroppens egne mekanismer for forsvar. Om du først har blitt syk må du komme deg til legen. Når det er sagt oppfordrer vi på det sterkeste til å være nysgjerrig og finne kunnskap om mat og næringsstoffer.