Den 6. mars 1930, altså for 90 år siden, ble et nytt produkt lansert i 18 butikker i Springfield, Massachusetts.
«Frossen mat endret, og fortsetter å endre, måten vi konsumerer mat i dag,» sier Don Schaffner, en professor på matvitenskap ved Rutgers University, New Brunswick.
Metoden var en revolusjon
Se det for deg; spinat, erter, østers og fiskefileter, frukt, bær og kjøtt – totalt 26 produkter – alle frosset ned med smaken sin intakt, klar til å bli lagd inn til et deilig (?) næringsrikt måltid. Ja, den dagen i mars 1930 endret verden, det er det ingen tvil om.
«Jeg vil si at denne dagen er like viktig som den første dagen noen oppdaget at du kunne preservere mat ved å legge den på hermetikkboks,» fortsetter Don Schaffner.
«Frosted Food» ble til Frozen Food
Originalt ble det kalt «Frosted food», og nå kalles det selvsagt «Frozen food», eller frossen mat på norsk.
Preserveringen av maten, lagringsmuligheter, plassbegrensning og logistikk gjorde at frossen mat marsjerte inn i samtlige matbutikker i stram formasjon. Frossen mat er en 57 milliarder dollar årlig industri, skriver Food Marketing Institute.
Frossen mat har forandret måten vi lever på; måten vi lager mat på, hva vi kjøper, hvordan vi transporterer mat og hvordan vi handler. Det har spart tid og arbeidskraft – frossen mat har til og med hjulpet i krigen mot hungersnød og er uten tvil også til hjelp under pandemier.
Jordbær hele året!
Vi trenger ikke lenger å være midt på sommeren i Norge for å få tak i deilig jordbær. Nå kan vi få jordbær akkurat når vi vil – si! Naturligvis betyr det at alt av frukt og bær som vi kan tenke oss nå er tilgjengelig i verden og i Norge fås lett hele året.
Frossen mat har gitt oss en rekke ting vi ikke kan se for oss å leve uten den dag i dag. Vi kan faktisk glatt melde at Clarence Birdseye, oppfinneren fra Montclair som brakte oss industrien bak frossen mat, rett og slett har forandret verden og menneskeheten til det bedre.
Oppdagelsen av frysing av mat
«Menneskene som gjorde disse gjennombruddene i preservering og prosessering av mat er ekstremt viktig i verdenshistorien, antageligvis mer enn konger og generaler,» sier Tom Hughes fra Food Museum.
«Prosessering av mat er så gammel som å spise mat,» fortsetter han. «De tidligste menneskene ville sanke eller jakte mat. Men alt de hadde, hvis ikke de hadde sanket ber som de kasta rett i munnen, måtte bli konvertert eller prosessert på en eller annen måte.»
Selv om de preserverte mat på mange forskjellige måter på 1920-tallet; boksing, røyking, tørking eller salting – så endret alle disse metodene smaken på maten.
Inuittene i Labrador var på sporet
Inuittene i Labradaor, det er kaldt der, kom med en bedre idé når det kom til preservering av mat:
Metoden de brukte var å fange fisk og fryse de under tykke lag med kanadisk is. Naturalisten Clarence Birdseye, på oppdrag fra «United States Agriculture Department» rundt 1915, var meget imponert.
«Han jobbet i Newfoundland, og han la merke til at den frosne fisken kunne bli tint og så spist,» sier Hughes. «Med en gang falt brikkene på plass, og han startet å eksperimentere med frossen mat.»
Clarence Birdseye var helten av frossen mat
«Vi anser Clarence Birdseye en av de viktigste personene i menneskenes historie når det kommer til mat,» sier Hughes. «Han transformerte måte vi spiser på, måten vi preserverer mat. Han forandret alt, gjennom hans pågangsmot, genikapasitet og visjon.»
Det var mye prøving og feiling for Clarence. Det å fryse mat i seg selv var ikke nytt, eksakt, men de fleste metoder som ble brukt involverte sakte frysing av mat i relativt høye temperaturer. Det som tinte var generelt sett en kjøttdeig av rot – lite smak, lite næring og ikke så pent å se på.
Hurtigfrysing av mat
Clarence Birdseye begynte å fryse ned fiskefileter til minus -43 grader. På slutten av 1920-tallet, begynte selskapet hans General Seafood Corp å bruke den patenterte doble beltefryseren, som hadde super nedkjølte belter som fryste ned fisken i forpakninger.
Etter hvert solgte Birdseye til Goldman Sachs. Prislappen? 22 millioner dollar. Goldman Sachs brukte patentet til å opprette Birds Eye Frozen Food Company, en ny linje av nedfryste matprodukter som inkluderte kjøtt, frukt og grønnsaker.
Fryseboksene kom
Senere på 1930-tallet, så dukket plutselig en ny variant opp på supermarkedet; frysebokser. Det var dog ikke før på tampen av andre verdenskrig at frossen mat virkelig tok av.
For i 1944, så ble nedkjølte frysebokser introdusert, noe som sørget for at frossen mat kunne bli transportert land og strand.
På 1940- og 1950-tallet var amerikanerne stinn med cash, og de ville selvsagt ha de nyeste, heteste kjøkkenproduktene – frysere og kjøleskap spesifikt.
En smakssak…
«Det er noen problemer med frossen mat,» sier Schaffner. «De to viktigste er at du må fortsette å supplere energi for å holde maten frossen, så det er en energikostnad, også er det selve forpakningen.»
Den dag i dag er det en voldsom overflod av mat i butikkene, frysediskene er fylt opp til randen, og noen ganger må maten til og med kastes om den blir liggende altfor lenge.
Holder oss friske
Som en avsluttende kommentar helt på tampen:
«Jeg tror vi skal være forsiktige med å glorifisere fortiden alt for mye. Om noe gikk galt på gården, så gikk du ikke bare sulten, du kunne faktisk stryke med» forklarer Schaffner.
Så med andre ord – om du ikke fikk frukt og grønnsaker utenfor sesongen, så måtte du bekymre deg for næringsmangler ettersom du ikke fikk nok vitamin C og andre vitaminer og mineraler. Så nedfrysing og preservering av mat er på en måte kompromisset som kommer oss alle til gode.