Om du er på jakt etter ideer til grillfesten i sommer, kan vi naturligvis hjelpe deg med det.
Frisk grillmat fra sjøen er sommerens vinner, mener vi, men selvsagt er det plass til pizza og haugevis av herlig topping til mange retter.
Alle elsker pølser, men ikke stopp der
For å ha det avklart med en gang: det er ikke så veldig spennende med Gilde pølser, svartstekte hamburgere eller rare soyaprodukter. Naturligvis har hamburgere og pølser sin plass på grillen, men det er jo så mye mer vi kan velge i.
Og i allefall vi som er så heldige å bo i Norge og ha tilgang til verdens beste råvarer. Med andre ord har vi alle norges muligheter til å få gourmet grill-opplevelser som kan smøre ganene og kile smaksløkene på helt nye måter.
Nydelig sjømat på grillen
Det er jo ikke noe nytt å fleske til med lekker og fersk fisk på grillen, men så er jo altså utvalget av sjømat såpass stort at det kan varieres i det uendelige.
Hva med en herlig gratinert sjøkreps på grillen, som virkelig får frem smaken av sommer og sjø.
Nyter du det med en god vin sammen noen lystige venner, er suksessen garantert! Her trenger du ikke betale formuer på en fancy restaurant på Aker Brygge. Det er store sjanser for at du får en ny grillfavoritt om du drar på med denne saftige godbiten på grillen.
Østers må ikke være rå – Nyt den på grillen
Eller hva med noen ferske østers grillet med Chimichurri?
Da griller vi østersen i sin egen saus. Det får fram et fantastisk smakspalett. Naturligvis vil de også åpne seg på grillen, og du får et ferdig måltid på noen få minutter. Hele grillprosedyren er superenkel, og du kommer til å sitte med åpen munn og spørre deg om hva som egentlig skjedde, og etter noen biter kommer du til å spekulere på om du drømmer.
Det er virkelig så enkelt, så kan du dandere østersen med valgfritt tilbehør.
Kongekrabbe for grillkonger
Det er mye som lar seg grille, og det er nesten bare fantasien som setter grenser – har du noen gang prøvd deg på kongekrabbe?
Det kan du med fordel teste, for dette er også en vinner om du liker sjømat. Her kan du velge om du vil grille den i skallet, som er enkelt og deilig. Du kan også ta ut kjøttet av skallet og legge det på grillen for å få frem en karamellisert smak.
Det vil være naturlig å toppe med franskt brød med smør og majones på toppen. Det høres vidunderlig ut ikke sant? Gå for det! Dette er nok noe du kommer til å gjenta mange ganger.
Hva med røtter og grønnsaker?
Jepp. Kjør på, for her vil vi ha frem smaker som er deilig, naturlige og sunne attpåtil.
Husk på at grillen må være så varm og sydende som mulig, da blir resultatet best, pluss at du slipper å vente så lenge. Alltid en fordel.
Rotgrønnsaker må prøves, for dette er en råvare som funker fantastisk bra på mange måter.
Et supertips er å fryse rotgrønnsaker før grilling, som for eksempel gulrot:
Under frysing vil fibrene bli sprengt, og da vil de slippe ut litt væske under tining. Når de er tint, er det bare slenge dem på grillen, og da kan du grille dem hardt uten at de blir blaute. Konsistensen vil også bli svært nydelig.
Tips for fisk og urter
For det første, prøv å grill urter som du kan benytte til salsa og saus. Dette vil gi en herlig og dyp smak i sausen, og legger til en ekstra dimensjon.
Deretter kan du grille fisk som du har saltet litt i forveien. På denne måten vil den sette seg, og den slipper ut mindre væske under grillingen. Du kan med andre ord benytte en høyere temperatur frem til den er ferdig uten at den blir overstekt.
Ved bruk av feit fisk som laks, ørret, makrell og andre med høyt innhold av det gode fettet, kan du teste å bruke litt sukker i saltingen. Dermed vil fisken bli lett speket, og noe fastere.
Prøv 90 gram salt sammen 10 gram sukker. Resultat blir profesjonelt og nydelig!
Pizza på grillen – selvfølgelig
Som du trolig vet, så er pizza opprinnelig restemat. Men en fantastisk deilig en sådan. Dermed kan du utnytte det til det fulle og lage pizza fra gårsdagens middag eller grillmåltid.
Et lite tips om du ikke orker å lage deigen selv, er at de fleste pizzeriaer selger ferdige, ferske deiger. Dette finner du naturligvis hos din lokale pizzabaker, og disse smaker mye, mye bedre enn ferdige-deigene.
For topping, hva med å skjære pølser eller kjøttrester opp i tynne skiver og toppe med grønnsaker, tomat og ost etter behag?
Vi nevnte tidligere at du kan grille urter for å gi dem en fyldigere smak, og om du pøser på med disse på pizzaen vil det smake bra.
Sjømat og skalldyr er også perfekt på pizza, om du liker det på den måten. Bruk gjerne en hvit rømmesaus, vårløk, urter og blåskjell på – dette blir en perfekt sommerpizza!
Grønn pizzasaus – for den oppfinnsomme
Har du testet grønn pizzasaus? Du kjenner den klassiske tomatsausen, og sikkert den hvite sausen med rømme eller creme fresh.
Neste gang kan du eksperimentere med sausen og fyre opp litt leken basilikumpesto eller ruccolapesto som base.
Eller om du virkelig vil imponere, er det bare å slippe løs håret og sanke grønne vekster til din egen grønne supersaus!
Husk også å bruke sesongens råvarer på pizzaen. Bruk norsk ost i stedet for den evinnelige mozzarellaen eller andre standardoster.
Det er alltid gøy å jakte på nye produsenter og råvarer og plutselig dukker det opp noe man ikke har tenkt på før. Et tips er å besøke tre fire andre butikker enn den aller nærmest – slik blir det skikkelig nydelig samtidig som du imponerer venner og familie.
Søte herligheter på pizza, toppet med sunn honning
Det er så mange muligheter og kombinasjoner samtidig som basen på pizza er enkel og herlig. Hva med litt søte høstgrønnsaker som rødbeter eller gresskar. Eller kjør på med litt ferske frukter som pære eller eple og kanskje litt honning? Ramsløk, strandløk og ville løker og urter er freskt og freidig.
Du kan også teste litt nydelig burot, som i tillegg vil gi deg noen gode helsegevinster som en herlig bonus. Burot vokser nesten overalt, og i stedet for å betrakte den som ugress, kan du ta i bruk dens helsefremmende egenskaper. Burot vil også hjelpe til med å holde magen frisk og den er en klassisk legende-urt som i tillegg kan gi en avslappende virkning. Hei, tror man det, så er det jo sant.
Lykke til med grillingen!