Madeira er en hetvin fra portugisiske Madeira og Porto Santo, en øygruppe rett utenfor kysten av Afrika. Den kommer i mange versjoner, alt fra billig Madeira som benyttes i matlaging, tørr Madeira som fint kan drikkes på egen hånd eller de søtere utgavene som passer godt til dessert.
Billige Madeiraer til matlaging kommer ofte med tilsatt salt og pepper, og disse skal naturligvis ikke drikkes.
Derfor er Madeira unik
Madeira er i stand til å eldes nesten på ubestemt tid og er unik blant viner. Den er herlig, stemningsfull og myk å drikke.
Den oppsto på 14-1500 tallet ved en tilfeldighet. Den ble aller først brukt som billig ballast på skip som reiste på oppdagelsesferder som ofte krysset ekvator.
Etter måneder på havet i varme strøk oppdaget de at denne hetvinen hadde drastisk endret karakter og hadde blitt er herlig vin å drikke.
Såpass stor var forskjellen, at kunder som kjøpte vinen gav svært positive tilbakemeldinger om denne vinen, og således ble den populær blant mange lag av befolkningen.
Madeira kommer i fire forskjellige stiler: tørr, middels tørr, middels rik og rik.
Disse egenskapene er for det meste diktert av forskjellige druer som brukes. Det som er helt spesielt er at Tinta Negra-druen som brukes kan produsere hele spekteret av stiler og egenskaper.
Oppvarming under produksjon
Under den tilfeldige oppdagelsen av den gode smaken og kompleksiteten hos Madeira under seilasene, fikk produsenter nå en helt ny ide. De fant ut at oppvarming av vinen under aldringsperioden, unik for produksjon av Madeira-viner, lar dem utvikle den myke og de komplekse smakene som kjennetegner hete Madeira. I tillegg vil Madeira også holde stand flere år etter at flaskene er åpnet!
Vi snakker om en hetvin som ikke bare varmer godt i legemet, men som også inneholder smaksnyanser og paletter som den mest drevne vinsmaker vil synge sanger om og opphøye for sine omgivelser.
Som sagt så er det så og si alle lag i befolkningen som nyter Madeira, enten man er kasserer, skipsreder, arkitekt eller befal i forsvaret og sitter og styrer et radaranlegg på Kjeller. Madeira bejubles ofte og ivrig av de som har oppdaget de komplekse undertonene i denne tradisjonsrike hetvinen.
Perfekt for livsnytere og de som ønsker å bli en
Madeiras levetid er altså resultatet av den uvanlige produksjonen som innebærer en passelig oppvarming helt til den er klar for å drikkes.
Madeira er gjerne oftest tenkt på som en dessertvin, men den er også såpass allsidig at den kan kombineres med svært forskjellige menyvalg, inkludert, men trolig ikke begrenset til salat, sushi eller mørk sjokolade.
Kombinasjonen av palettene tørket sitrus, nøttesmak og friskhet leverer en nytelse som fungerer både med, før og etter måltider.
Dette er altså en svært god ingrediens i mat, som legger dybde og glans til sauser og retter som tilberedes i panne. Den brukes også i fruktkaker og andre desserter. Men husk for all del at denne hetvinen er så mye mer, og er altfor god til bare å bruke i bedre middager og desserter.
En av de store tapte drikkene i vår tid
Oppvarmingen under produksjonen av Madeira er ikke det eneste som er eksentrisk for hetvinen. Mange av druesortene som trives på Madeira er ganske sjeldne andre steder, for eksempel sortene Sercial, Bual, Terrantez, Negro Mol og Tinta. Den har også en ganske høy alkoholprosent, den ligger et sted mellom 17 prosent og 19 prosent.
Madeiras omdømme var på topp på 1700- og 1800-tallet. Vi vil hevde at dette er en hetvin som fortjener å revurderes både av kjennere og livsnytere, og håper på at denne unike vinen vil gjenvinne sin fordums storhet og glans, i hvert fall for de som ikke er redde for å trå utenfor de altfor kjente stiene innenfor mat og drikkekultur.
Nyt gjerne et glass Madeira og drøm om en tid da eleganse og raffinement var et levende ord som betydde noe.