Det ser ut til å være en greie å resirkulere den samme dommedagsfrykten ovenfor kaffe-elskere, hvert år, også i 2020.
Forsvinner mye av kaffen om 30 år?
For det er jo bare 30 år til kaffen forsvinner, ifølge visse rapporter, blant annet en fra i fjor fra Fairtrade.
Det er denne rapporten Vox nå har varmet opp igjen for 2020, som en deilig kopp kaffe.
Bloggen skriver blant annet at «kaffe blir stadig vanskeligere å gro og er fra før av en notorisk kresen plante som krever helt spesielle forhold for å trives. Nå som klimaendringer varmer opp planeten, så krymper også steder som kan opprettholde gro-forholdene.»
– 50 prosent av kaffe-jordsmonnet borte i 2050
De referer også til undersøkelsen fra 2019 som estimerer at 50 prosent av landet med jordsmonnet som er nødvendig for å dyrke kaffe, er borte i 2050.
Vi er ikke helt sikre på hvilken vitenskapelig undersøkelse det siktes til, men i Fairtrade-artikkelen fra sommeren i fjor, som er det nærmeste vi kommer Vox sine påstander, intervjuer Fairtrade personer som oppfordrer til å stoppe å forurense, noe som jo gir mening, men som ikke var helt det vi var ute etter.
Fairtrade kan ha fordeler av å svartmale
Samtidig er artikkelen en reklameplakat for å få bøndene til å bli medlem av Fairtrade – om det er en god eller dårlig ting, det har vi ingen formening om (prinsippene deres om levedyktig produksjon som de hjelper å effektivisere er en bra ting), men det er ikke det samme som å kunne spå at jordsmonnet er dødt i store deler der kaffe-produksjonen nå foregår om 30 år.
Denne kaffe-bonden i Kenya frykter for fremtiden. Ifølge Fairtrade vil halvparten av jordsmonnet som fungerer for kaffe være forduftet i 2050.
En kakao-bonde mener at den globale oppvarmingen, som jo er reel, om enn kanskje ikke så kritisk som endel i det politiske landskapet mener, sier at «klimaendringer er et globalt problem. Det er vi bøndene som må hanskes med det hver eneste dag. For eksempel manglet vi mat dette året grunnet heten. Produksjonen minsket også, så dette påvirker økonomien».
Uten tvil et problem for bøndene dette, men så har vel også klimaet vært den største utfordringen til bønder siden mennesket startet å kultivere jorda, og ikke et bevis for at 50 prosent av arealet for kaffe-dyrking er borte i 2050.