Du er muligens klar over at etter Finland er Norge det landet i verden med den befolkningen som drikker mest kaffe.
Norsk kaffe er i verdensklasse, og har vekket stor interesse hos utenlandske kaffeelskere.
Som et eksempel, se til kaffebrenneriet Jacu i Ålesund. Her brennes det hele 60 tonn med kaffe i året. Til tross for at Jacu ikke er en kafé hvor man kan sitte og nyte kaffen, så er det mange turister som årlig kommer langveisfra bare for å smake på og kjøpe kaffen som tilbys.
Hva gjør norsk kaffe så spesiell?
Norsk kaffe er så ypperlig og god at den eksporteres til utenlandske kaféer, og flere norske gründere flytter til andre land for å tilby norsk kaffe. Blant annet kan man nyte en kopp norsk kaffe på kafé Fuglen i Tokyo i Japan, og snart også i New York i USA. Disse to kaféene eies av et lite firma som driver et kaffebrenneri med samme navn i Oslo.
Hva er det som gjør akkurat norsk kaffe så spesiell at den vekker interresse og oppsikt over hele verden? Én av grunnene er at Norge definitivt tar kaffebrygging på alvor, og respekterer råvarene fra start til slutt. De som brenner kaffen sørger naturligvis alltid for å velge de beste kaffebønnene.
Slik er Jacu sin «Etiopia Tabe Burka bærtørket»:
- Smak: Jasmin, aprikos, jordbær
- Land: Etiopia.
- Opprinnelse: Uraga, Guji
- Bønnetype: Etiopia Heirloom.
- Prosess: Bærtørket
Fra kaffebønner i sør til nybrygget kaffe i Norge
Norsk kaffehistorie startet på 1700-tallet, men var forbeholdt handelsfolk og overklassen med nok penger til denne luksusdrikken. Med eksport av klippfisk til Brasil ble det returnert kvalitetskaffe til Norge, og vi så starten på en lang tradisjon av kaffeimport. Nordmenn fikk for alvor en stor kaffetørst på 1800-tallet, og det ble nå en folkedrikk for de mange.
For å bevare kvaliteten på best mulig måte, importerer de norske kaffebrenneriene ubehandlede kaffebønner fra Kenya og andre viktige kaffeproduserende. Så brennes de, men de «overbrennes» ikke, som så mange andre kaffebrennerier gjør.
Det er ganske spesielt at vi brenner kaffen ekstra lyst, og det vekker oppmerksomhet i utlandet.
Norsk kaffe har derfor ikke noen brent og altfor mørk smak, noe både vi og utenlandske kaffeelskere vet å sette pris på.
Norsk kaffe mest populært blant europeere og amerikanere
Det er spesielt kaffeelskere i Europa og Nord-Amerika som har tørst etter norskbrent kaffe. Den skal nytes lyst for å fremheve smaken av kaffebønnene, og at den ikke gås tapt i brenningen. Det er et viktig poeng som har ført til at norskbrent kaffe har fått et svært godt rykte på seg internasjonalt. Nettopp derfor kan man finne norsk kaffe i flere land på begge disse kontinentene.
Det vi ser her i Norge de siste årene er at det har dukket opp mange lokale og små kaffebrennerier. Det er også konkurranse mellom disse små foretakene, og det er naturligvis bra for oss kaffedrikkere. Til og med turister på besøk i Norge er imponerte og ivrige etter å smake kaffen til våre lokale brennerier og kafeer.
Kaffe rundt ethvert hjørne i Norge
I Norge er kaféer og butikker som selger god kaffe aldri langt unna, og vi kan finne mange ulike kaffesorter fra flere land. Kvalitetskaffe er såpass populært at flere store butikker, inkludert Meny, gir deg muligheten til å velge mellom flere sorter av kaffebønner. Disse kan du så kverne med maskinen som er tilgjengelig i butikken.
Det kommer også stadig flere kaféer og kaffebar-kjeder i alle byer i Norge der du kan prøve ut nye og eksotiske kaffetyper. Blant annet kan man finne store utenlandske kaffekjeder slik som Espresso House og Starbucks rundt om i Norge. Men det er de norske kjedene, som for eksempel Dromedar fra Trondheim, Kaffebrenneriet og Steam, som er de aller beste kaffebarene her i landet. Om du for eksempel tester «dagens kaffe» på Dromedar, kommer du til å få mersmak på ekstrem kvalitets-kaffe fra trønderne.