Har du vært på ferie i Marokko noengang, så har du nok helt sikkert prøvd ut minst én av disse rettene. Nå skal se hva Marokkansk mattradisjon og matkultur består av, hvilke retter som spises mest og hva du kan pirre ganen med.
Mye har blitt endret med årene i Marokko, men ikke mat og tradisjoner
Da franskmennene og spanjolene koloniserte Marokko på 1800-tallet var det mye som ble endret på i Marokko, men matkulturen og religionen, er noe de tviholdt på.
Det er derfor fremdeles mulig å spise autentisk, marokkansk mat når man er på ferie i Marokko. Eller på besøk hos noen fra landet. Mat er en enorm del av den marokkanske kulturen, og en stor stolthet blant folkeslaget.
Når rettene lages, skapes de med mye kjærlighet og omtale – og det er ofte mye mat som lages om gangen.
Å komme på besøk til en marokkaner og ikke bli servert noe å spise og drikke er høyst uvanlig.
Som oftest blir man ønsket velkommen med flere retter, ofte en hovedrett med noen mindre retter rundt. Sammen med maten får man som oftest brus, smoothie eller juice.
Store feiringer og mye mat
Feiringer i Marokko, da spesielt bryllup, holdes i store lokaler med ofte flere hundre mennesker.
I slike feiringer står maten mye i fokus, og det blir laget mye mat. Det inkluderer som oftest couscous med syv grønnsaker, eller couscous avec sept legúmes som marokkanerne kaller retten og minst én type tagine. Alt avhengig av hva bruden/brudgommen/familien ønsker.
I tillegg til mye mat, er det også en rekke ulike kaker og andre søtsaker tilgjengelig under store begivenheter.
Søtsaker og kaker er også en enorm del av marokkansk matkultur, og hvis du har vært i landet har du garantert sett en god del butikker for dette rundt omkring.
Bakerier er også å finne omtrent rundt ethvert område i alle de store byene i Marokko. I disse kan du kjøpe ferske søtsaker, nybakte brød og brødvarer og mer.
Brød er også viktig i marokkansk matkultur, da marokkanerne bruker dette til å spise med. Genialt, vi elsker jo brød også. Den eneste mattypen som ikke spises med brød, er supper, couscous og lignende.
Couscous avec sept legúmes (couscous med syv grønnsaker)
Tradisjonelt sett så lages couscous med syv grønnsaker, inkludert gulrøtter, kikerter og squash, men ikke alle lager den med alle syv. I store feiringer slik som bryllup, blir den laget på den tradisjonelle måten; med syv grønnsaker.
Hvilket kjøtt som benyttes i retten varierer mellom kylling, lam og okse. Kjøttet blir alltid lagt i midten av couscousen, med grønnsakene plassert rundt. Mørkt kjøtt og grønnsaker blir kokt helt mørt, slik at det nesten smelter på tunga.
Couscous hver fredag
Hver fredag spiser marokkanerne couscous. Dette er en del av kulturen deres, og de spiser sjeldens couscous utenom denne dagen. I tillegg er det som oftest bare mulig å finne dette på restauranter og caféer på fredager. Så hvis du er på ferie i Marokko og ønsker å prøve ut denne spesielle retten, så må du spise dette på en fredag! Det er lurt å gå tidlig til restauranten/caféen, da denne retten raskt blir utsolgt.
I motsetning til de fleste andre retter i Marokko, så spises couscous med skje, og ikke brød, som nevnt.
Derimot er det noen marokkanere, spesielt eldre personer, som også bruker en spesiell teknikk til å spise dette, ved å lage couscousen til en ball i den ene hånden. Dette gjør det enklere for dem å spise retten, da den kan være litt grisete. Couscous har nemlig en tendens til å falle ned når man prøver å spise den.
Når du spiser denne retten, bør du prøve å ikke puste med nesa eller munnen mens du er i ferd med å ta en bit, da couscousen er lett og kan bli blåst utover bordet. Dette høres selvopplevd ut, vi vet, men neida.
Hold deg unna «restauranter»
I Marokko er det ikke anbefalt å dra til restauranter som vi er vant til i Norge. I Norge assosierer vi en vakker restaurant og pent anrettede matretter som god restaurant, og man ønsker derfor å spise der, men i Marokko er det ofte ikke så god mat på disse.
Isteden er det lurt å gå dit lokalbefolkningen går og spiser, slik som på små uterestauranter og på noen caféer.
Hvis ikke lokalbefolkningen spiser der du hadde tenkt til å spise, er det nærmest garantert at maten ikke er så god der.
Hovedbyer for marokkansk mat
Byene Marrakech og Fes er sentralene for marokkansk mat. I disse byene lager de alle de kjente, marokkanske rettene, da spesielt i hjemmet.
Marokkanerne pleier som oftest å spise hjemme med familien, og går bare ut og spiser en gang i blant.
Marokkanske familier er ofte veldig store, og de drar ofte på besøk til hverandre for å spise. De er også veldige glade i å invitere folk til å spise hos dem, så hvis du kommer i kontakt med en marokkaner er det nærmest garantert at du vil bli invitert hjem til dem på middag. Det kan være noe å tenke på om du befinner deg i de trakter, for genuin marokkansk mat kommer du garantert til å like.