I annonseringen fra EUs matdepartement på Onsdag står det spesifikt at larver fra biller er trygt for mennesker å spise.
Ja, det skjer
I den samme rapporten står det «allergiske reaksjoner vil forekomme med høy sannsynlighet». Videre lesing avdekker at så lenge larvene ikke har spist noe de siste 24 timene av sin levetid, så bør de være trygge for mennesker å spise.
Rapporten legger til at larvene trenger å kokes; «for å eliminere patogener og redusere samt drepe bakterier.»
Kan brukes som en kilde til protein
Avgjørelsen betyr at larvene kan kvernes og benyttes i mange typer mat, slik som: pasta og chilli-gryte, som en kilde til protein. Dette gjelder selvfølgelig bare hvis medlemslandene i EU godtar avgjørelsen.
«Denne første EFSA risikovurderingen av et insekt som mat, kan bane vei for den første godkjenningen i hele EU.», sier Ermolaos Ververis, forsker ved EFSA.
I de kommende månedene håper EFSA at de kan godkjenne en rekke andre insekter for å bli solgt som mat til mennesker. Inkludert blant annet: larver, sirisser, fluer, bier og gresshopper. Nam nam!
Insektsbaserte og plantebaserte-proteinkilder: kan de redde verden?
EU har lenge vært svært vokale når det kommer til insektsbaserte proteinkilder som en erstatning for dyreprodukter. Faktisk så mener EU at dette blant andre tiltak kan være med på å redde verden.
I 2020 annonserte kommisjonen i EU: «Farm to Fork (F2F) Strategy» og annonserte det som et «rettferdig, sunt og miljøvennlig» program som vil fokusere på å «øke tilgangen på alternative proteinkilder slik som planter, mikrobioter, sjøliv og insekter som kjøtt alternativer.» Annonseringen fra EU poengterte at programmet ikke vil fungere uten «et skifte i menneskers diett.»
«Det å bevege seg mot en mer plantebasert diett med mindre rødt kjøtt og prosessert kjøtt, med mer frukt og grønnsaker vil redusere risikoen for livstruende sykdommer samt at det vil redusere miljøpåvirkningen matproduksjon har», hevder strategien.
Bærekraftig og proteinrik mat
Constantin Muraru fra den internasjonale plattformen for insekter som mat (IPIFF), en EU ideel organisasjon som representerer interessen for insekter i produksjons-sektoren sier at han «applauderer at både mennesker og dyr kan spise mer innsekter og sier at potensialet er enormt.»
«Akkurat nå så er EU svært avhengige av å importere kjøtt og dyrefôr, men på grunn av koronavirus utbruddet ser vi nå hvor viktig det er å gjøre jordbruket vårt mer bærekraftig», fortsetter Constantin Muraru.
«Insekter kan produseres lokalt, er veldig næringsrike og smekkfulle av proteiner. De kan også produseres i store volumer på små områder», legger han til.