Melkeindustrien sliter med salget i USA og mange må legge ned. Lønningene er lave og stresset er høyt for både de som jobber i industrien og ikke minst dyrene selv.
Nå ønsker en bonde å kaste seg på veganer-trenden med «etisk melk» fra Gopal Farms. Eieren har for lengst gitt opp kjøtt.
Et sted der kuene blir pensjonister
Det finnes fra før av alternativer for veganere som kommer ganske nærme ekte melk, mandel-melk og cashew-melk (som dog er veldig dyrt).
Møt Nimai Pandit (han flyttet fra India i 1994) fra Hudson Valley i delstaten New York.
Han startet melkeproduksjon våren 2016 med kona, og det er snakk om «small batch»-melk der dyrene får ekstra mye kjærlighet. Det er i utgangspunktet et godt startsted for å fri til veganere.
Kuer har en livslengde på 20 år, men de fleste som brukes i melke-produksjon i USA lever kun fire til fire til seks år.
De to begynte sågar med grønnsakproduksjon, men dette er sesongbetont og de ønsker å prøve noe nytt, men det tok tid å komme i gang med melk grunnet reguleringer og mange krav fra myndighetene.
Det er ekte melk, men med en vri for dyrene
Men hvordan i all verden har de to tenkt å få til dette?
Dette er jo melk, og joda, det er melk slik man kjenner det, men med ekstra fokus på kuene ved å sette av 10 prosent av inntektene for hver ku slik at de kan bli tatt ekstra godt vare på til de dør en naturlig død.
Egentlig var planen til de to å starte produksjonen sommeren 2008, men etter å ha opplevd produksjonen på nært hold der kyr som ikke var produktive nok ble drept, måtte de tenke seg om.
Gopal Farms er en gård der ingen dyr drepes. I stedet vil kyrene gå fritt og bli gamle der og der nyfødte drikker melka fra mor.
Planen er startet salget av melken, som nok blir langt dyrere enn konkurrentene sine, våren 2020. Gopal har satset mye i det håp om at kundene ønsker å betale ekstra for melk som de vet kommer fra kuer som har det bra.
Om du er veganer; hadde du handlet om du visste kuene ville dø en naturlig død og at de faktisk fikk beite fritt på ekte?
Kilde:
Vice