Gå til innhold
  • About
  • SUBSCRIBE
Nattmodus
  • Northern Food – norsk mat, lokal mat, kjøtt, egg og startups
  • Om
drikkemelk 26/11/201902/12/2019

Melk er (dessverre) pasteurisert – derfor er det et problem for ost

Det er stor skepsis i Amerika mot rå melkeprodukter, myndighetene er på mange måter med på å skape denne skepsisen i befolkningen. Hvorfor er amerikanerne så skeptiske til rå melkeprodukter og er du også?

Melk er best å drikke helt rå uten tilsetninger. Bilde: S. Hermann & F. Richter
Publisert avGeir Magnus Jenssen

På 1850-tallet var det en enorm melkekrise i Amerika, hvor melkekuer ble fõret med kjemiske tilsetninger i maten de spiste.

Barn døde av melk

I tillegg til dette levde kuene i svært dårlige omgivelser, noe som førte til at melken de produserte hadde helt feil farge og var full av sykdom.

Denne praksisen førte til at 8 000 barn døde. Dette førte igjen til at pasteurisering ble normen.

Selv om mange klagde på at opphetingen av melken for å drepe bakterier også drepte smaken på melkeproduktet, så aksepterte de fleste denne prosessen ettersom produktet igjen var trygt å konsumere, men nå er rå melkeprodukter på vei tilbake, men myndighetene? De advarer fremdeles.

Osteindustrien svært lukrativ – skepsis blant befolkningen

Osteindustrien i Amerika er en lukrativ bransje, for første gang har en Amerikansk ost blitt kalt «Den beste osten i verden» på «The World Cheese Awards».

Fakta: det er mye skepsis blant befolkningen til osteprodukter basert på rå melk, folk flest vil kun ha produkter som er basert på pasteurisert melk.

Helt ren melk som den skal være – rett fra Kua. Bilde: Congerdesign

Et krav

U.S. Food and Drug Administration, også kalt «FDA» har lagt ned veto om at osteprodukter produsert i Amerika må bli lagd med pasteurisert melk. Dette er svært skadelig for den tradisjonelle måten å lage ost på, som jo også er matkultur, og der man ofte lager produktene basert på rå melk. 

Problemet med dette er at det igjen blir vanskelig for tradisjonelle ostemakere å lansere nye produkter. Skepsisen er rett og slett for stor.

Er osteprodukter basert på rå melk trygt?

Det er mange som har fått opp øynene for osteprodukter basert på rå melk. Disse sortene byr på høy kvalitet, er lokalt produsert og er lagd av ekte oste håndverkere.

I tillegg er man med på å støtte opp bærekraftighet av miljøet, med på å handle lokalt og støtte lokale bønder. Spørsmålet blir da: er osteprodukter basert på rå melk trygt?

Vitenskapen viser at disse ostesortene basert på rå melk er helt trygge, så lenge de blir produsert på en nøye og gjennomtenkt måte.

Ostehåndverkere bruker bakteriekulturer for å senke pH-en i osten, slik at livsfarlige patogener ikke kan vokse. Det blir også brukt en rekke varmebehandlinger, så osteprodukter basert på rå melk er like trygt som oster basert på pasteurisert melk.

Det er rett og slett skepsisen i markedet som stopper disse ostene fra å være så populære som de bør være i Amerika, i Europa derimot har flere slike sorter blitt utrolig populære.

Hva må til for at skepsisen skal gå bort?

Snuten til Kua er enig med deg – Melk er snadder. Bilde: S. Hermann & F. Richter

Utrolig gode, men folk må få teste

Kort sagt så er det rett og slett utdannelse av befolkingen som er vinklingen man må ta for å fjerne skepsisen til disse utmerkede ostene. Vitenskapen støtter opp at disse typene oster er helt trygge for konsumering, sinnsykt gode er de også.

Markedet er definitivt klare for disse ostetypene hvis skepsisen blant befolkningen blir borte, det er absolutt rett tid for ekte håndverker ostesorter i butikkhyllene verden over. Høy kvalitet, ikke masseprodusert og utmerket smak. Kan det bli bedre?

Abonner på Northern Food Nyhetsbrev


HjemOppskrifterOm

HjemOppskrifterOm
© 2019-2025  Pollination Publishing  |Personvern