Juleøl test utført av et panel på fire som alle har sine styrker og innfallsvinkler:
En ølfantast med flere tusen innsjekkinger på Untappd, en hobbybrygger med god teknisk kompetanse, en kokk som forsøker å pare enhver drikke med mat, og siden en stor del av drikkeopplevelsen er innpakningen har vi også med en grafisk designer.
Vi kroner vinneren av butikk-øl og en vinner fra pol-utvalget i vår store juleøl test.
Først ut: juleøl fra dagligvarebutikken
Juleøl test: Tuborg Juleøl 4,7%
Presentasjon: «Dette var en ganske barnslig etikett som kanskje appellerer til Disneyfans, men ikke får meg til å tenke på øl», mener designeren.
Farge: Rav-aktig høstløv.
Lukt: Karamell og vått fjøs.
Smak: Ølet lukter mye mer enn det smaker, men mest utpreget er dessverre det typiske hintet av kjemisk industri som så ofte er å finne i masseprodusert øl.
Hvis man anstrenger seg kan man så vidt ense en svak tone av svidd karamell, men dette er likevel såpass forsiktig at den knapt kan kalles juleøl.
«Her var det lite motstand. Man kan fint helle innpå en sixpack» mener bryggeren. «Ja, den er så anonym at smaken vil drukne i det meste av mat» bemerker kokken. «Det smaker så lite at du ikke vil klare å bli lei, så den er kanskje grei for de som begynner å feire jul i august», fastholder ølfantasten.
Terningkast: 2
Juleøl test: Ringnes Juleøl 4,7%
Presentasjon: En kald og hard fabrikk gir assosiasjoner om tung industri, og ikke mye kos. «Jøss, dette var triste greier» sier designeren.
Farge: Litt mørkere enn Tuborg.
Lukt: Ingenting. Absolutt ingenting.
Smak: Dette smaker nesten vann. Hvis man anstrenger seg så merker man kanskje en veldig svak brent ettersmak, men hele opplevelsen er fortsatt såpass mild at det kunne forveksles med en utvannet pilsner. Bryggeren anstrenger seg for å finne noe positivt å si: «Den er i alle fall helt grei å pante.»
Terningkast: 1
Juleøl test: Hansa Juleøl 4,7%
Presentasjon: «Her er det i alle fall noen som har litt bedre øye for design» hevder designeren. Motivet er elegant uten å bli tacky, selv om det ikke akkurat er noe særlig julete, men våpenskjoldet appellerer sikkert til lokalpatrioter.
Farge: Dyp rød som matcher etiketten. Minner om en god cognac.
Lukt: Lett krydret, med hint av karamell og en trist kjemisk aroma ala Domestos Fresh.
Smak: Selv om dette var veldig mildt så har ølet fortsatt den industrielle bitonen av vaskemiddel og parfyme. «Denne smaker nok best i Bergen» sier ølfantasten. «Men passer godt til manchego» legger kokken til.
Terningkast: 3
Juleøl test: Mack God Jul & Godt Nytt År 4,5%
Presentasjon: Designeren sukker. «Her skjer det veldig mye på en gang». En fargerik eksplosjon av motiver angriper øynene, så man ikke helt vet hvor man skal titte. Men flaska påstås å stamme fra «Verdens nordligste bryggeri» så mer Northern får du det i så fall ikke…
Farge: «Nå er vi inne i den gode mørketiden ja,» sier bryggeren om den klart mørkeste hittil.
Lukt: En deilig duft av god jul.
Smak: Men uff da. For en skuffelse. Det luktet mye bedre enn det smaker.
Den oppleves som litt flat, med en vond bismak av verktøykasse.
«Den ble mye bedre med litt sjokolade» mener kokken. «Men likevel så kjedelig at det holder med én» understreker ølfantasten.
Terningkast: 3
Juleøl test: Borg Juleøl 4,7%
Presentasjon: «Å sette nisselue på Olav den Hellige er ganske fiffig», sier designeren entusiastisk og beundrer etiketten halvdekket av snø og fin stemning.
Farge: Både øl og skummet har en deilig brunrød farge.
Lukt: Lettbrent spekemat.
Smak: En eksplosiv begynnelse av karamell med hint av sitrus forsvinner dessverre alt for fort, og gir etter for den samme kjipe maskinsmaken som minner mer om Biotex og gamle sigaretter. Kokken ler. «Dette er nok mest for industriarbeidere som drar på Irish pub selv når de er på ferie i Praha.»
Terningkast: 3
Juleøl test: CB Juleøl 4,7%
Presentasjon: Designeren lyser opp. «Å, så koselig.» En snødekket landsby med fyrtårn fremstår både pen og designmessig stilren.
Farge: Gyllenrød. Fin og mørk, med små bobler.
Lukt: Lett karamell og skittent regn.
Smak: «Ajajaj! Det smaker akkurat som når man tryner på fotballbanen og setter tenna i vått gress» bryter bryggeren ut. Etter det positive førsteinntrykket man fikk av etiketten, fremstår smaken nesten som et svik. «Jævla trist jul som minner om slaps og depresjoner» sier ølfantasten. Kokken dytter vekk glasset og spør: «Må jeg virkelig drikke opp dette?»
Terningkast: 1
Juleøl test: Aass Juleøl 4,7%
Presentasjon: En enkelt og veldig trygg innpakning hvor snøkrystaller hinter om vinter, men ellers lite jul. «Dette var kjedelige greier», mener designeren.
Farge: Fin gyllen rust.
Lukt: Mild, veldig svakt ymt av verksted og smør.
Smak: «For en smørbukk!» utbryter bryggeren. Smaken er i førsteomgang søtlig og rund, men så kommer det industrielle hintet av Zalo i etterkant. «Men dette passer jo til både risgrøt, spekemat og lutefisk» sier kokken. Hun påpeker at smørsmaken er fin til mat som er litt spiss, og at ølet derfor kan fungere til å rense ganen.
Terningkast: 3
Juleøl test: Haandbryggeriet Fatlagret Jul 4,5%
Presentasjon: «Norske ølbøkser på 0,44 liter?» bryter bryggeren ut, og forklarer at denne boksstørrelsen stammer fra Storbritannia. Man kan undre hvorfor et norsk bryggeri går for dette, men det får den i alle fall til å skille seg ut. Designet er ellers pent og rent, selv om det ikke er noe jul å finne andre steder enn i navnet.
Farge: Dette er en stout og fargen er dertil bekmørk.
Lukt: Julekrydder, sjokolade og konfekt. Rene øl-gløggen.
Smak: Kakao, kokesjokolade og nellik. «Denne er jo nydelig i små mengder» sier designeren. Kokken konstaterer at den fungerer flott med rødvinspølse, og ølfantasten legger til at den er såpass kraftig at du egentlig kan droppe kaffen og heller drikke denne isteden.
Terningkast: 5 – Best i dagligvareutvalget
Juleøl fra polet med høyere alkoholprosent
Juleøl test: Mack Juleøl 2018 6,5%
Presentasjon: Mack holder seg til en kitchy presentasjon som designeren mener minner om 90-tallet.
Farge: Innbydende og mørkerød. Da ølet helles i glasset kommer det en liten vulkan av bobler i midten.
Lukt: Vanilje, kanel og sirup slår imot oss. Her lukter det julaften!
Smak: Smaksopplevelsen er derimot langt mildere. Et beskjedent stikk av krydder forsvinner fort og etterlater seg en ettersmak som får bryggeren til å tenke på båtliv og salt sjøsprøyt.
«Det er en fin rundhet her som passer perfekt med pepperkake og Stilton» sier kokken.
Terningkast: 4
Juleøl test: Grünerløkka Brygghus Løkka Jul 6,5%
Presentasjon: «Løkkafolk er alt for hippe til å feire høytider» påstår designeren. Og jommen har de knapt et eneste hint om jul på etiketten.
Farge: Glasset fylles av beksvart veske, men skummet er derimot overraskende lyst.
Lukt: «Sånn jeg forventer at juleøl skal lukte» sier ølfantasten.
Smak: Løvetann og jern. Kokken savner fruktige aromaer til å balansere bitterheten, mens bryggeren hevder smaken er som en IPA de har glemt å ha oppi tørrhumle.
Terningkast: 3
Juleøl test: OMA Juleøl 7%
Presentasjon: Designet hviler seg på OMA som merkevare, men ellers er det lite som antyder at det har noe med julen å gjøre, annet enn en søt flaske som kanskje kan minne om et juletre hvis man legger godviljen til.
Farge: Mørk med masse skum i store bobler.
Lukt: Bitter, men frisk og humlete IPA-lukt.
Smak: Smaken er dertil søt og bitter. «Dette er fint balansert håndverksøl som spiller på mange noter. Men ikke så veldig julete» mener bryggeren.
Kokken er enig: «Ja, dette er et veldig godt øl som sikkert fungerer bra i førjulstida, for eksempel i pinnekjøttlag, men kanskje ikke på selveste juleaften.»
Terningkast: 5
Juleøl test: Ølkymisten Nonstandard Christmastime 10%
Presentasjon: Her er vi på en annen planet, bokstavelig talt. Etiketten ymter om en utenomjordisk smak, og designeren antar at dette må være juleølet til pot-røykere.
Farge: Svart med lite skum.
Lukt: Kirsebær.
Smak: Testens store overraskelse! Du trenger ikke mer dessert, for dette er flytende sjokoladepudding. «En kald irish coffee, på sitt aller beste» oppgir ølfantasten. Selv om det ikke er en typisk juleøl, så er det en klar vinner innenfor desserter. «Skulle ønske den kom i små terninger som man kunne knaske på hele romjula» sier kokken.
Terningkast: 6
Juleøl test: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 7,5%
Presentasjon: En unik og kul flaske, med stilig utstansing og fin kork. Designeren konstaterer at dette er bra designhåndverk som gir følelsen av et eksklusivt øl.
Farge: Ganske lys, mot oransje. Forholdsvis lite skum.
Lukt: Frisk lukt av brus og blomster.
Smak: «Det lukter sommer, men smaker vinter» sier ølfantasten. I utgangspunktet er ølet ganske mildt, men et hint av brunost og bitterhet ankommer i etterkant, mens små bobler perler på tunga.
«Ikke den kraftigste smaken, men umåtelig god» hevder bryggeren. Kokken er enig.
«Denne kan sikkert pares med mye mat, men egentlig er den så god at jeg helst bare nyter den for seg selv.»
Terningkast: 6 (Testvinner)
Juleøl test: E.C. Dahls Sankt Olav 9,1%
Presentasjon: «Produsenten er nok mer interessert i å skryte av logoen sin enn i å be opp til dans rundt julegrana» påstår designeren.
Farge: Rødlig mørkebrun.
Lukt: Svidd karamell. «Som fersken og brente bildekk» mener ølfantasten.
Smak: Søt, søt, søt! Panelet setter absolutt pris på en god dessertøl, men her ble det for mye av det gode. Kokken tenker det kan fungere som en osteøl, særlig til kraftig blåskimmel.
Terningkast: 4
Juleøl test: Haandbryggeriet Even S’more x-mas 11%
Presentasjon: Marsmallows er kanskje en julegreie i USA, men her til lands virker det noe malplassert. Designeren rister på hodet. «Dette minner om sankthans og Barne-TV.»
Farge: Beikmørk sirup med lite skum.
Lukt: Sjokoladebanan.
Smak: «Uff, dette ble som å drikke sukkerspinn» sier ølfantasten. «Ja, her har vi gått forbi hele ølavdelingen og forsvunnet lang inn i smågodtdisken» mener bryggeren.
En bismak av julekrydder redder opplevelsen noe, men helheten er fortsatt så overveldende søt at man kan lure hvem målgruppen er.
Kokken anslår det er favoritt-ølet til bronies.
Terningkast: 2
Juleøl test: Sagene Tannjul 2018 8%
Presentasjon: «Denne må få pluss for ordspillet» synes ølfantasten. Designet er også kreativt og morsomt. Julete, men fiffig og enkelt. «Et bra eksempel på at juledesign ikke trenger være så tradisjonelt og kjedelig» påpeker designeren. (Testens beste etikett)
Farge: Mørk stout. Masse skum.
Lukt: Kraftig banan, sjokolade og rom.
Smak: Selv om det er mye som skjer i smaksbildet, presiserer bryggeren at det er en rund og fin helhet som er perfekt balansert. Kokken beskriver det som en fruktig all-rounder som passer til både hovedrett og dessert. «Skulle aldri tro at dette var 8%» sier designeren og tar en sip til.
Terningkast: 6
Juleøl test: Små Vesen Jolereia Joleøl frå Valdres 7,5%
Presentasjon: Ikke så veldig mye jul å finne på denne etiketten, men noe vinterstemning er det.
Farge: Bekmørk stout. Akkurat som Mack sin Juleøl, så skummer også denne i midten av glasset.
Lukt: Fruktig, søt appelsin. «Den litt stramme sitrus-eimen minner om urinalsåpe» konstaterer bryggeren.
Smak: Dette er øl du nesten kan tygge. Smaken oppleves som en tørr og rusten kjetting, og utvikler seg til en ganske bitter ettersmak. «Ølet for de som ikke liker hvit jul» mener ølfantasten.
Det står at den anbefales til dessert, men dette er ikke kokken enig i. «Jeg kunne derimot sikkert ha drukket den i slalombakken, når jeg har behov for en oppvekker.»
Terningkast: 3
Juleøl test: Trysil Bryggeri Skognissens Juleøl 6,3%
Presentasjon: «Husker dere appen «Prism» som kunne få fotografier til å se ut som malerier? Ser ut som det er det de har brukt på etiketten» påstår ølfantasten. Designeren er enig. «Det virker rett og slett amatørmessig.»
Farge: Mørk stout med mørkt skum.
Lukt: Mild tone av brent granbar og sitrus.
Smak: «Den ser ganske tøff og hard ut på utsiden, men den er ikke så sinna når du blir kjent med den» sier kokken. Smaken er i den lyse enden av stoutene med en mild sjokoladetwist. «Ikke kjempegod som juleøl, men spennende for de som vil ha en litt annerledes stout» hevder bryggeren.
Terningkast: 4
Og så over til bokkøl.
Juleøl test: Graff Julebokk Fatlagret 8,8%
Presentasjon: «Disse har absolutt et øye for design.» insisterer designeren. Fontvalg, farge, glansen i gullet og snøen på bokstavene: Alt er godt gjennomtenkt og pent stilisert.
Farge: Mørk rødbrun mot svart.
Lukt: Lett karamell.
Smak: «Her har vi det erketypiske bokkølet» sier ølfantasten. «Ja, den er ikke i toppskiktet, men også langt ifra bunnen. På mange måter nullpunktet som andre bokkøl måles opp mot» fastslår bryggeren. Kokken tror den vil passe til det aller meste.
Terningkast: 4
Juleøl test: Jikiun Triple Decoction Christmas Dobbelbock 8%
Presentasjon: «Minimalistisk og morsomt med snøkrystaller utenpå resten av designet, men ellers ikke så mye som minner om jul» sier designeren.
Farge: Finkornet og lyst skum, til stor kontrast mot det mørke ølet.
Lukt: Karamell og litt sitron.
Smak: Kokken kaster umiddelbart hodet bakover. «Så jævla bitter!».
Bryggeren forklarer at Kjetil Jikiun har en bakgrunn fra Nøgne Ø, og at han har fortsatt i deres stil med å utforske det overdrevne beske innen brygging. Ølfantasten påpeker at denne nok er mest egnet for hardcore IPA-elskere.
Terningkast: 3
Juleøl test: Mack Julebokk 9%
Presentasjon: Etiketten lover «100% julestemning», men designet hjelper ikke så mye til, da det ellers ikke er et eneste tegn til hverken jul eller stemning.
Farge: Mørk. Ikke så mye skum.
Lukt: Veldig søt karamell, med hint av sitrus.
Smak: Et sterkt slag i ganen av sukker og svidde blomster. «Dette blir rett og slett for mye» sier ølfantasten. Kokken har derimot en annen ide: «Istedenfor å drikke den, ville jeg kokt den ned og laget bokk-gelé. Det kunne vært kjempegodt i alle slags sauser.»
Terningkast: 4
Juleøl test: De Tvende Winterwald Julebock 7,5%
Presentasjon: Grønne og hvite farger tegner et koselig vinterlandskap som setter stemningen.
Farge: Beksvart, med fint skum.
Lukt: Brent sjokoladerosin.
Smak: Betydelig lettere i smaken enn lukten. «Her var det mye gode ting sammen» sier ølfantasten. En god friskhet balanseres med tørket frukt som sitter igjen i ganen. Kokken synes det funker til både søt og salt mat.
Terningkast: 5
Juleøl test: Weizenbock Julebrygg 8,7%
Presentasjon: «Det er som om de føler trang til å minne deg om at dette faktisk er en bokkøl» mener designeren og peker på den store bukken som pryder halve flaska.
Farge: Matt, tykk, grumsete brun, men likevel betydelig lysere enn de andre i denne kategorien.
Lukt: Søt industri og veiskulder.
Smak: «Minner om en brent pils med ekstra malt» sier bryggeren. Dette er en hvetebukk som blander flere arter, og ølfantasten beskriver det som en slags bastardøl med familie i flere verdensdeler, men uten en egen bopel.
Kokken derimot påpeker at den også er overraskende lett og forfriskende for å ha såpass høy alkoholprosent.
Terningkast: 5