Julen er høytiden for mat, drikke, kos og hyggelige lag.
Mat og drikke er det viktigste for mange
For oss som ikke lenger er så spente på hva julenissen har med i sekken, er høydepunktet gjerne julens mange godbiter – ribbe, pinnekjøtt, grøt, kaker og ikke minst kaffe.
Vi bestemte oss derfor for å teste et utvalg kaffe i en tid på året der vi drikker mer enn noen gang. Vi var en gjeng med kaffeentusiaster, som samlet oss for å smake på det sorte gullet – både hele bønner og ferdigmalt ble testet.
Kaffen er kjøpt hos Meny, Rema 1000 og Starbucks og er tilfeldig utvalgt.
I tillegg til vanlig kaffe har vi testet to juleblandinger, og én spesialkaffe. Hver kaffe har fått poeng fra én til ti, som til slutt ble sammen til en gjennomsnittlig score.
Jacobs utvalgte, Tropisk aroma – hele bønner
Fra før hadde vi god erfaring med kaffebønnene fra Jacobs utvalgte. Vi bestemte oss for å teste en av smakene vi ikke tidligere hadde smakt. Både navnet tropisk aroma, og bildet på posen av en hengekøye i solnedgang, gjorde at vi innstilte oss på fruktige og spennende smaker.
Denne skulle være «rund og delikat med søtlig, rund syrlighet».
Kaffen luktet godt, men hadde lite smak. Vi plukket opp noen søtlige toner, men var ellers skuffet over mangelen på smak. Absolutt ikke vond, men ingen stor smaksopplevelse.
5 av 10 poeng
Honest organic coffee fra Peru – hele bønner
Fin og rustikk emballasje som gjør oss spente på juvelene som muligens skjuler seg inni posen.
Kaffen er organisk, og bønnene er av typen Arabica fra Peru. God aroma, men for oss ble dette dessverre en stor skuffelse.
Den nytraktede kaffen smakte som om den hadde stått lenge. Litt besk og syrlig. Smakte mest varmt vann.
3 av 10 poeng
Friele frokostkaffe mørkbrent – ferdigmalt
Vi har alle smakt Frieles frokostkaffe. Den mørkbrente varianten skal ifølge kaffehuset ha mer fylde og aroma enn originalen.
Kaffen hadde god lukt og smak, og ga oss det vi anser som en ok kopp med kaffe.
Helt fin til morgenkaffen, men fordi den er mørkbrent, hadde vi forventet kraftigere smak og mer fylde.
6 av 10 poeng
Kaffemesterens swiss chocolate – ferdigmalt
Dette kaffen vi på forhånd var mest tvilsomme til. Som lidenskapelige kaffeelskere er vi på konstant jakt etter ordentlig kaffesmak, og var svært spente på kaffen som skulle smake av sjokolade og mint.
Så fort vi åpnet posen ble vi nærmest slått ut av en kraftig duft av mint.
Heldigvis var lukten mye sterkere enn smaken. Minten gjorde at kaffen minnet om tannpasta med en ettersmak av varm After Eight. Alt i alt – en overveldende lukt, men overraskende lite smak.
3 av 10 poeng.
Kjeldsberg – hele bønner (styrke 4)
Kjeldsbergs slagord «ordentlig kaffe» ga oss et visst håp om å endelig få en skikkelig god kopp. Disse leverer varene tenkte vi, og krysset fingrene.
Av kaffen vi hadde testet så langt, var alle enige om at den var klart best.
Kaffen hadde middels syrlighet og høy brenningsgrad, som ga en god og rund smak. Helt ok hverdagskaffe.
6 av 10 poeng
Evergood juleblanding – ferdigmalt
I anledning julen har Evergood laget en egen juleblanding, som er «skreddersydd til den smaksrikdom vi møter i julen». Kaffen kommer i begrenset opplag, og lover en balansert fruktighet fra solmodne bær, en søtlig syrlighet fra solbær og et hint av bringebær.
Mørk sjokolade og aprikos skal ifølge Evergood prege ettersmaken. Alle i testpanelet var glade i den vanlige Evergood-kaffen, og hadde store forhåpninger til denne eksklusive varianten.
Dessverre innfridde den ikke på verken julesmak, eller hint av bær eller sjokolade.
Vi syntes den var ganske smakløs, og hakket tammere enn vanlig Evergood.
5 av 10 poeng.
Kjeldsberg, Fairtrade økologisk kaffe fra Colombia – hele bønner
Dette var helt klar kveldens store vinner. Kaffen var fruktig og rund, med smak av sitrus. Den hadde god fylde, og falt i smak hos alle.
God aroma, og en søtlig ettersmak. En kaffe vi helt klart vil kjøpe igjen, og som nok passer bra til julebaksten.
8 av 10 poeng
Starbucks christmas blend – hele bønner
Vi hadde høye forventninger til Starbucks tradisjonelle juleblanding.
Den er tilsatt «vintage» Sumatra-bønner, som er mellom tre og fem år gamle, noe som skal gi en rik smak, full av «krydder og nostalgi». Vi var usikre på om vi kjente noen av delene.
Sumatra-bønner dyrkes gjerne på vulkanjord, noe som gir kaffen en jordaktig smak. Vi syntes det var denne som dominerte, heller enn julete kryddersmaker.