Grandiosa ankom det norske markedet i 1980, men det var ikke før på 90-tallet det tok helt av.
I dag selges til og med norsk Grandiosa både i Sverige og Finland (i mange merkelige varianter) – det er altså helt klart at noe gjøres riktig, men kan de gjøre det igjen?
Grandiosa med tynn bunn – det må jo bare bli bra
Som vi har nevnt tidligere, så har Orkla lansert to helt nye Grandiosa-varianter med tynn bunn for aller første gang.
Du får hendene dine på Prima Pepperoni og Norsk Mozzarella med tynn bunn, men i Grandiosa-stil.
Jeg skal ta deg med på en kulinarisk reise i ekte frossen pizza (haha), der du formelig kan lukte og ta på pizzaen helt inn i stua.
Prima Pepperoni – Grandiosa med den tynne bunnen
Det er naturlig å sammenligne Grandiosa tynn bunn med en pizza som for eksempel Dr. Oetker, som mange av oss har et eller annet slags forhold til («et eller annet» = i forhold til hvordan jeg føler for frossenpizza).
Jeg kan avsløre med det samme at dette smaker ikke tørr pizza med litt ost på. Heldigvis.
Personlig så mener jeg Dr. Oetker pizza fort blir litt smakløs, og regnes mer som et “nødmåltid” enn som en fullverdig pizza som tirrer ganen og fyller smaksløkene. Når det er sagt så er det interessant å sammenligne med denne som en referanse, da det er en av de store frossenpizzaene der ute som har flat bunn. Prima Pepperoni derimot, da snakker jeg et helt annet liganivå.
Når denne er ferdig stekt i ovnen, så kan man lukte allerede på dette tidspunktet at dette har en aroma av pizza som den skal være (eller i det minste som man forventer fra en frossenpizza).
Etter første tygg er man litt nysgjerrig og tenker for seg selv – er dette italiensk flatbunnet pizza som jeg kjenner den, eller er dette en Grandiosa?
Jeg klarer ikke helt å bli enige med meg selv, men den velkjente og gode pepperoni- og ostesmaken blandet med en forfriskende tomatsaus overrasket positivt og gav mersmak.
Pizzaen har helt klart en igjenkjennbar Grandiosa-substans og tekstur, samtidig som man kjenner det både på bunnen og spesielt tomat- og ostesmaken at dette er en Grandiosa pizza som jeg kjenner den fra før.
Pizzaen er et godt kompromiss mellom den kjente smaken, men med italiensk struktur og smak. Denne er helt klart verdt å teste, spesielt om du har lyst til å variere fra den velkjente originalen.
Norsk Mozzarella – det kjøttfrie alternativet
Da jeg testet Norsk Mozzarella så er jeg ikke like spente som jeg var på den første runden (jeg elsker kjøtt, ok?), men jeg håper virkelig at denne ikke skuffer. Det er bra å ha et vegatarisk alternativ, for selv ikke ihuga kjøttspisere må ha kjøtt i hvert eneste måltid mellom himmel og jord.
Men jeg blir ikke skuffet (!), for Norsk Mozzarella er overraskende smakfull.
Norsk Mozzarella har mozzarella-ost av god kvalitet, og både tomatsausen og pestoen gjør dette til et komplett pizzamåltid som står langt over både Dr Oetker eller andre frossenpizzaer.
Jeg er ganske imponerte over dette vegetariske alternativet som lar oss sitte igjen med en følelse av ikke å savne verken pepperoni eller noe annet kjøtt. Jeg blir faktisk glad over at dette finnes å få kjøpt når man ikke orker å produsere middag hjemme.
Helt kompetente alternativer fra Grandiosa – Du har valget nå
Jeg kan absolutt si at disse to nye alternativene fra Grandiosa utfyller utvalget av Grandiosa serien på en god måte, og det er ikke fritt for at jeg kommer til å spise både Norsk Mozzarella og Prima Pepperoni på privaten når ingen ser meg.
Klart, dette er ikke restaurant-mat, noe det heller ikke utgir seg for å være. Ta det heller med ro, og nyt et rimelig måltid uten at du nærmest må løfte en finger samtidig som du kan føle deg bedre fordi du ikke er matsnobb.
Selv om det er noe vemodig at disse to er designet som en porsjon for en, så går det faktisk an å kjøpe begge variantene og dele de to pizzaene på to personer. Det å dele måltider er en institusjon og er psykologisk viktig for å nyte maten enda mer enn å sitte alene. Men det funker helt klart fint om du skulle være for deg selv også.