Overdådig saltforbruk har blitt assosiert med helserisikoer som høyt blodtrykk.
Litt salt, aldri mye
Som et resultat av dette har australske matprodusenter jobbet mot løsninger som bruker mindre salt i lagringen av mat uten å ofre fordelene.
Nylig er en ny prosesseringsteknologi, utviklet hos Washington State University (WSU, avslørt. Det hevdes at de kan gjøre nettopp dette.
Teknologien blir kalt «Microwave Assisted Thermal Sterilisation» (MATS) og har som formål å redusere sodium i ferdigmat uten å ofre smaken og sikkerheten.
MATS-prosessen – hva er det?
Forskerne brukte potetmos med tre forskjellige smaker – ingen tilsatte smaker, hvitløk og pepper – for å teste teknologien.
Forskerne fra WSU fant ut at MATS prosessen, som bruker mikrobølgeovn-teknologi for å drepe patogener i mat, ikke reduserte smaken av andre ingredienser.
Som et resultat av dette, demonstrerte forskerne at en 30 til 50 prosent salt-reduksjon i prosessert mat oppnås, uten at man ofre fordelene (altså å måtte ta til takke med kjedelig mat).
Studien fant svaret
Studien sammenlignet forskjellige potetmoser laget ferskt og laget ved hjelp av MATS med de metodene vi har for matpreservasjon, kalt «Retort'», som hevdes å redusere intensiteten av smaken i maten.
Ved hjelp av et smakspanel og WSU sin egen «e-tongue», målte de innvirkningen på saltreduksjon og intensiteten av smak av andre ingredienser som pepper og hvitløk.
Opptil 50 prosent reduksjon i salt, samme gode smak
«Intensiteten av pepper er det samme i MATS og i den ferske potetmosen, men er redusert i «Retort» prosessen,» sier Carolyn Ross, skribenten bak vitenskapspapiret.
«Varmeprosessen man bruker under «Retort», som bruker lengre tid på å få opp temperaturen og lengre tid til å kjøle ned, forandrer teksturen og smaken på maten. MATS derimot er mye kjappere, og den har derfor ikke i nærheten av så stor innvirkning på disse områdene.»
Hvis smaksintensiteten av pepper forblir høy, så trenger man ikke like mye salt i maten for å gjøre den egnet for menneskepaletten, sier Ross.
Like god ferdigmat med 50 prosent mindre salt
Forskerne fant ut at MATS-preparert mat av potetmos kunne ha opptil 50 prosent redusert saltinnhold, men at den var fortsatt hadde like god smak. Fantastisk!
«Panelet og palettmaskinen kunne smake at maten ikke var like salt, men de likte smaken veldig godt allikevel, fordi intensiteten av de andre smakene ble fremhevet,» skriver Ross, en professor ved WSU «School of Food Science».
«Generelt sett, om du kan fremheve smaker av urter, så smaker maten fortsatt salt nok til at den kan nytes.»
Metoden er ny, men lovende
MATS teknologien er fortsatt relativt ny, men Ross tror at denne teknologien kan gå en lang vei når det kommer til å redusere saltinnhold i prosessert mat.
«Vi må lage et produkt som mennesker har lyst til å spise,» sier hun. «Og det er mange voksne som spiser preparert mat på grunn av trygghet og bekvemmelighet. Så, om vi kan redusere saltinnholdet i disse typene retter, mens den gode smaken blir bevart, så kan det være ekstremt gunstig.» konkluderer Ross.
Hva betyr dette for oss?
Alle metoder som gjør maten vi spiser sunnere, er gode nyheter for oss, selv om dette er ferdigmat. Som en hovedregel er det derimot best å spise mat som vi lager fra grunnen av med de beste og mest naturlige råvarer.
Men det hender jo at vi bare har lyst på noe kjapt som «lager seg selv», og da er det bedre med ferdigmat som er noe sunnere enn det som er standard i dag. Det er derimot opp til debatt om mikrobølger i prosesseringen vil gjøre dette til et bedre eller sunnere produkt. Men det er verdt å vite om MATS-metoden, så du vet hva du kjøper når denne metoden tas i bruk i større skala.
Kilde:
WSU