Ved å servere det nye vodkamerket «Atomik» fra «The Chernobyl Spirit Company» skulle man kansje tro at dette ordet får flere betydninger.
Råvarer med helt spesielle egenskaper?
De sterke dråpene er nemlig destillert fra råvarer som høstes innenfor det som tidligere ble kaldt «den forbudte sonen», eller «Tsjernobyl-sonen». Sonen er et avsperret og høyt radioaktivt område like rund atomkraftverket i Tsjernobyl.
I 1986 oppsto det som betegnes som verdens verste atomulykke ved kraftverket etter at en reaktor eksploderte.
Offisielt resulterte ulykken i minst 32 døde de første dagene, et tall det spekuleres i om er langt høyere.
Senere ble hele område evakuert og skadevirkningene etter ulykken er fremdeles omfattende den dag i dag. Over 30 år senere står en hel by folketom og området er et av verdens mest radioaktive.
Tsjernobyl-sonen har de siste årene tiltrukket seg en del turisme. Dette vil antagelig ikke avta med det første etter at HBO hadde suksess med miniserien «Chernobyl». Likevel er sonen stort sett et attraktivt område for forskere fra hele verden. Her studerer man hvilke effekter strålingen har hatt på omliggende fauna, dyr og planter. Det er nettopp forskere som nå har destillert seg frem til en helt egen vodka (så da bør det være trygt?), det første konsum-produktet produsert innenfor Tsjernobyl-sonen på over 30 år!
Derfor gjør de det
Målet til forskerne var å finne ut hvor mye av strålingen i området som overføres til avlinger og det ble brukt rug-korn plantet innenfor den radioaktive sonen, samt grunnvannet fra samme område til å fremstille produktet.
James Smith er klimaforsker ved universitetet i Portsmouth og en del av teamet bak Atomic. Etter endt destillering og omfattende tester forteller Smith til engelske BBC at det må konkluderes med at «Atomik ikke inneholder vesentlig mer stråling enn andre typer vodka».
«Enhver kjemiker vil fortelle deg at når man destillerer et produkt, blir urenheter igjen i avfallstoffet», forklarer Smith.
Det vil altså si at strålestoffene ikke følger alkoholdampen videre til det ferdige produktet men blir igjen i kornblandingen. Flasken med vodka ble etter tilvirkning sendt videre til Universitetet i Southampton for omfattende testing, men her kunne man ikke måle tegn til unormal radioaktivitet.
Det eneste problemet foreløpig er at det kun finnes en flaske «Atomik» i verden, så entusiaster kan ikke slukke tørsten på byens egen vodka med det første. Forskerne planlegger imidlertid å produsere flere. På den måten håper man å finansiere videre undersøkelser og tiltak som kan hjelpe mennesker i og rundt området.