Gå til innhold
  • About
  • SUBSCRIBE
Nattmodus
  • Northern Food – norsk mat, lokal mat, kjøtt, egg og startups
  • Om
drikkekaffetips 11/11/201915/11/2019

HURTIG-FIKS: Smaker kaffen din vondt? Gjør dette i stedet!

Det er ikke helt lett å sette fingeren på hvorfor Norge har blitt en kaffenasjon.

Publisert avJan Vidar Berg

Kanskje er det fordi vi har lange, mørke vintre med dager der man så vidt ser solen.

Kanskje er det fordi det er sosialt og en unnskyldning til å ta en fem minutters pause på jobb for å prate med en kollega. Kanskje fordi det er avhengighetsskapende?

En viktig og riktig start på dagen

Uansett årsak er det klart at mange av oss trenger en kopp kaffe for å få en god start på dagen. Kaffe er noe helt spesielt siden det kan både være lidenskap og essensielt. Noen ganger er det bare en overleveringsmetode for koffeinen som skal følge deg hånd-i-hånd til innleveringsfristen, men en god kopp kaffe har også sin egen sjarm og kan snu opp ned på en dårlig dag. Her er oppskriften på hvordan du får perfekt kaffe hver gang.

Det første man må gjøre er å bli kjent med utstyret man skal bruke. Selv om trender kommer og går innen kaffebrygging finnes det, i følge Norsk Kaffeinformasjon, alltid noen grunnleggende metoder for tilberedning.

Kaffe og vann må alltid samhandle, enten vannet helles over kaffe i et filter, vannet og kaffen er sammen heller tiden eller vannet presses over kaffe under trykk. 

Kaffeekspert Marit Toverud fra Kaffebrenneriet anbefale å velge metode utfra hvilke smaker du har lyst til å fremheve.

View this post on Instagram

If you need coffee… I think I know the perfect place to go -@myuglybaby… even on a rainy day… You know we love you, right? ☄️ Du kan faktisk se kremen, noe jeg ikke klarer å IKKE legge merke til da jeg er den ultimate kaffe-snobben 🖤 . . . . . . #coffeesnob #coffee #oslocoffee #oslo #norway #norge #myuglybaby #mat #donuts #doughnuts #myuglybabyoslo #donutsforever #coffeeanddonuts #norwegianbaking #norskmat #northernfoodoslo #northernfood #fatandhappy #scandinavianbaking #matogdrikke #norskmat #foodie #norwegiancoffee #norwegian

A post shared by Northern Food (@northernfood.no) on Jul 20, 2019 at 11:22pm PDT

Her er de tre metodene

Dryppmetoden

Ved å helle vann over kaffen som ligger i et filter blir kaffegruten og fettstoffene igjen og man får en klar og ren kaffe. Populære dryppmetode er elektriske kaffetraktere, Hario V60 og Chemex.

Trekkemetoden

Mange er tilhengere av trekkemetoden siden man ikke bruker et papirfilter som kan sette smak på kaffen, men istedenfor lar vannet og kaffen ligge sammen i kolben eller kjelen. Dette gir en ufiltrert, fyldig og smaksrik kaffe. Populære trekkemetoder er kaffekjele, presskanne og AeroPress.

View this post on Instagram

Supporting folks that we know (and even folks that we didn't know…) . . . . . #aeropress #northernfoodoslo

A post shared by Northern Food (@northernfood.no) on Sep 7, 2019 at 3:54am PDT

Under trykk

I denne metoden presses vannet gjennom kaffen ved hjelp av trykk. Den blir som oftest brukt i espresso- og kapsel-maskiner. Dette er metoden for deg som ikke har tid til å vente. Kaffen ikke trenger tid til å brygge og gir en intens smak.

Når du har valgt hvilken metode du har lyst til å bruke er det viktig med riktig malingsgrad. Størrelsen på kaffekornene har mye å si for at kaffen skal bli god, men smaken er som alltid veldig personlig og ekspertene anbefaler å prøve seg frem til en oppskrift som passer.

En feil som mange gjør er å legge i mer kaffe for å få sterkere smak, men dette er i følge kaffeguru og baristverdensmester, Tim Wendelboe, helt bortkastet.

Dette er nok med kaffe per gram

Wendelboe og andre kaffeeksperter har en tommelfingerregel om å bruke 60-65 gram kaffe per liter vann, men heller endre malingsgraden for å oppnå smaken man vil ha: «65 gram gir, for meg, en sterk nok kaffe.

Synes du kaffen blir for tynn så skal du ikke tilsette mer kaffe; du skal heller kverne bønnene finere i kaffekvernen. Synes du den blir litt for bitter og smaker litt sterkt, kverner man kaffen grovere.»

Det kan derfor være både smart og økonomisk å skaffe seg en kjøkkenvekt.

Start med bønnene

Ingenting av dette betyr noe særlig hvis du ikke har friske, nye bønner av god kvalitet. For profesjonelle som Wendelboe er det bare hele bønner som gjelder, fordi de ferdigkvernede typene man får i butikken har så lav holdbarhet. Wendelboes tips er å følge med på brenningsdatoen. Kaffen bør være brent maks tre – fire uker før den brukes for å oppnå best resultat.

Etter at en bønne har gått gjennom brenningsprosessen oksiderer den i kontakt med oksygen og blir dårlig.

Hold dem derfor unna fuktighet, varme og lys for at de skal holde lengst mulig. Et tips er å ha bønnene dine i en lufttett boks i et skap eller under kjøkkenbenken. Kaffebønner i en krukke ser fint ut og kan lukte godt, men jeg ville ikke forventet noen særlig god kaffe av bønnene etterpå. Ta deg heller ett minutt ekstra til å grinde bønnene rett før bruk for best resultat og en deilig duft på kjøkkenet.

Det sier kanskje seg selv, men kvaliteten på vannet du bruker har veldig mye å si på kaffen du lager. Vi er heldige i Norge som får fremragende vann rett fra springen, rikt på surstoff og uten usmak, men det er noen ting vi fremdeles må tenke på: vannet vi bruker for å lage kaffe må være kaldt.

Visste du dette? Om du glemmer å la vannet renne seg skikkelig kaldt kan vi få kobbersmak fra rørene og varmtvannsberederen.

Vannet skal heller ikke være kokende når vi introduserer det til kaffen. Ifølge eksperter skal vannet være mellom 92 – 96 grader. Hvis vannet er for varmt blir det for mye koffein og uønskede syremengder. Og, hvis vannet er for kaldt, blir ikke aromastoffene trukket ut av kaffen og den mister den fyldige smaken og aromaen.

Som kaffesomalier for CHAQWA, Christian E. Edwards sier: «Kokende vann rett på kaffen trekker ut bitterstoffer. Det samme gjelder for kokekaffe, det skal heller ikke koke opp igjen.»

Utrolig nok kan kaffekoppen også påvirke smaken. På mange arbeidsplasser blir det brukt pappkopper som kan sette smak på kaffen. Feil kopp kan også ta opp i seg varmen fra kaffen. Dette har påvirkning på smaken siden kaffen smaker best på 80 -85 grader.

Om du husker på disse grunnleggende tingene når du lager kaffe, er vi sikre på at kaffen blir enda bedre, uansett traktemetode.

Kilde:
Godt.no

Abonner på Northern Food Nyhetsbrev


HjemOppskrifterOm

HjemOppskrifterOm
© 2019-2025  Pollination Publishing  |Personvern