Casu marzu – Larveost
I Sardinia er det lang tradisjon med å la ost overfermentere såpass lenge at den begynner å råtne, til det punktet at larver kommer kravlende ut av ostemassen.
Mens disse krabatene jobber seg gjennom osten etterlater de seg en syrlig smak som visstnok sitter i ganen flere timer etter at du har spist dem.
Og om det ikke er appetittvekkende nok i seg selv, så insisterer de innfødte også på at osten må spises mens larvene fortsatt er levende.
Selv om dette i utgangspunktet ikke akkurat virker som det beste salgsargumentet, så har de kanskje et poeng, for om noe er mindre innbydende enn å spise en ost med levende larver, så må det muligens være en ost som er så råtten at selv larvene har krepert.
Surstrømming
En video forteller tusen ord:
Chicha – Spyttedrink
Hvis du tilfeldigvis skulle rusle rundt i det latinamerikanske fjellandskapet, så kan det hende du kommer over en og annen liten bopel med en rød pose hengende utenfor døra.
Det betyr i så fall at dette er et sted du kan smake en ganske spesiell drink laget på menneskespytt.
Det brygges ved at en gjeng sitter og tygger på diverse ingredienser, for så å spytte det tilbake i en stor bøtte.
Denne prosessen gjentas gjerne flere ganger, slik at alle som deltar får gleden av å tygge hverandres spytt, før den gedigne spytteklysa omsider settes til gjæring. Menneskespyttet inneholder nemlig visse enzymer som formodentlig skal være bra for bryggingen. Smaken varierer ettersom hvilke ingredienser som tygges, men drinken har blitt beskrevet som en «vandig milkshake». Om dette ikke gjør deg umiddelbart tørst, så kan bryggeprosessen kanskje heller fungere som en teambuildingøvelse på neste jobbfest?
Alle bilder: Anja Barte Telin, https://www.anjabartetelin.com
Torisashi – Rå kyllingsashimi
Er det noe alle vet, så er det at kylling aldri skal spises rå. Men når noen først sier at du ikke skal gjøre noe, så er det jo alltid noen som vil ta det som en utfordring, og rå kylling er ikke helt uvanlig på visse restauranter i Japan.
Dette til tross for at mange hundre restaurantkunder har rapportert å bli syke etter å ha gomlet det lyserosa kjøttet.
Det japanske helsetilsynet har også advart om helsefarene med å innta torisashi, og ettertrykkelig formanet restaurantene å fjerne retten fra menyen. Det stoppet selvfølgelig bare de som er interessert i tilbakevendende kunder, så hvis du er villig til å risikere å få en livstruende salmonellainfeksjon, så skal det fortsatt være mulig å finne steder hvor du kan spille fjærkre-rulett. Og hvem vet… kanskje smaken er verdt det?
Haepari-naengchae – Manetsalat
I andre deler av Asia er maneter, både de av glass- og brennbare typer, å anse som delikatesser.
Du finner de på menyen i både Kina, Vietnam og Korea, og de serveres gjerne sammen med noen salatblader og litt soyasaus.
Å spise dette hevdes å ha overdreven god effekt på både helse og miljø, og i tillegg skal det også foreligge dokumentert bevis på at retten har afrodisisk effekt på begge kjønn.
Men der begynner jeg å stille spørsmålstegn, for når noe påstås å være såpass overveldende positivt, blir jeg automatisk litt skeptisk. Her virker det som om markedsføringsavdelingen jobber betydelig hardere enn kokkene. Men på en annen side, så liker jo alle barn gelé…
Kopi luwak – Drittkaffe
Jeg valgte å ikke pakke inn forklaringen her, for drittkaffe beskriver faktisk dette produktet på en prikk.
Altså kaffebønner som har blitt spist av et lite indonesisk kattedyr, før massen ferdes gjennom tarmene og kommer ut igjen i andre enden, hvor bønnene så brennes.
Ifølge de som produserer møkka er kattedyrene visstnok meget selektive i henhold til hvilke bønner de spiser, og kaffens reise gjennom fordøyelsessystemet skal også ha en positiv effekt på smaken.
Dette har de også klart å overtale nok kaffeelskere om, til at kopi luwak faktisk er verdens dyreste kaffe. For meg virker hele greia som et ekstremt tilfelle av Keiserens nye kaffe, men så er det jo også noe som heter at «Smaken er som baken».
Tacos de Sesos – Kuhjernetaco
Alle som levde på 90-tallet husker nok epidemien av kugalskap og hysteriet rundt dette. I flere år ble vi pepret med skremmende bilder av elleville kuer på nyhetene, og helsepersoner forklarte at vi mennesker også var i overhengende fare for å pådra oss en avart av den dødelige sykdommen.
Kuhjerner ble fjernet fra både butikker og restauranter over hele verden, men 20 år seinere ser det ut til at faren er over og råvaren er på full fart inn igjen.
Du finner nå ingrediensen i forskjellige retter og menyer i mange land, men kanskje mest appellerende er den Meksikanske hjernetacoen. Kjøttet skal være særdeles mykt og smakfullt, og er dessuten rik på både vitaminer og omega fett. Så da spørs det bare om du klarer å legge bak deg alle de grusomme bildene fra barndommen?
Sannakji – Levende blekksprut
Skal du først utfordre skjebnen med farlige matretter, så kan du like gjerne spise noe som gir deg kule selfies, og akkurat der er det nok lite som kan konkurrere med å innta levende blekksprut.
Dyret er å finne på fiskemarkeder i Sør-Korea og serveres gjerne i en bolle med sesamolje. Noe av gleden med å spise sannakji skal være opplevelsen av sugekoppene som setter seg fast til tungen din mens dyret forsøker klatre ut av munnen.
Om det virker skremmende å spise et helt dyr, så hjelper det heller ikke så mye å kutte av en enkel arm, for tentaklene fortsetter å sprelle selv om de har blitt kappet av.
Samme hvordan det spises så er det essensielt å huske at du må tygge omhyggelig, for ellers er det stor fare for at tentaklene suger seg fast i halsen og du kveles innvendig. Og da får du nok ikke like mange likes.
Bon appetitt.