De aller fleste kunne nok tenke seg å leve lenger, bedre helsa og minske ytre aldringstegn. Ungdomskilden er foreløpig en uoppnåelig drøm, men verden over jobber forsøker forskere å utvikle medisiner som skal forlenge livet.
I tillegg til å leve lenge vil mange også se unge og friske ut, og anti-rynkekrem er for lengst en milliardindustri.
Men kanskje er det ikke så mye hokus pokus, som alle skal ha det til? Å fysisk bremse aldring er ennå umulig.
Likevel mener flere at nøkkelen til å føle seg og se yngre ut ligger i maten vi spiser.
Velg riktig mat. De siste årene har flere bøker hevdet å ha løsningen. Ifølge flere eksperter ligger nøkkelen i et sunt og næringsrikt kosthold.
Man må vite hvilke næringsstoffer og vitaminer man får i seg gjennom maten, velge riktig, og styre unna enkelte matvaner.
«Et kosthold som er rikt på mat som inneholder C-vitaminer, fettsyre og lavere inntak av karbohydrater og fett kan redusere hudens aldringstegn som rynker og tynn, skjør og tørr hud,» står det på Norsk Helseinformatikks nettside.
Mye grønt
For å minske forekomsten av rynker skal man maksimere kroppens produksjon av kollagen, som holder huden ung og fast. For å gjøre dette kan det være lurt å få i seg sunne proteiner fra egg, kylling, okse, kalkun, fet fisk, nøtter og frø. Matvarer med C-vitamin bidrar også i denne prosessen.
– C-vitamin er også en viktig antioksidant, som er viktig for kollagen-produksjonen, og nedkjemper frie radikaler som kan forårsake rynker, sier ernæringsekspert Sarah Brewster til avisen The Mirror.
Bær, grapefrukt, granateple, mango og grønn te er eksempler på matvarer som inneholder mye C-vitamin.
Reduser sukker og karbohydrater. Brewster har også noen tips om hvilke mattyper man bør unngå.
- Kutt ned på sukker, hvitt brød og ris. Dette er matvarer som kan føre til tidlig aldring, forteller hun til avisen The Mirror.
Hun anbefaler også å unngå «brunet» mat som toast, potetgull og grillkjøtt, som inneholder stoffer som kan skade cellene.
Velg hjemmelaget. Ernæringseksperter anbefaler å lage de aller fleste måltidene selv, så man har kontroll på hva man får i seg.
– Med dagens dietter får folk i seg altfor mye ferdig-mat, melkeprodukter, mettet fett, sukker og salt. Ferdigmat inneholder mye salt og sukker som kan tørke ut kroppen, påvirke hormonene og skape betennelse, så det viktigste er å lage mat hjemme, forteller ernæringsekspert og naturmedisiner Elizabeth Payton-Jones i et intervju med Daily Star.
Spis regnbuen
Forskere er enige om at et kosthold fylt med frukt og grønnsaker bidrar til en sunnere kropp og sinn, men noen grønne planter har ekstra helsebringende effekter. Grønne vekster som brønnkarse, spinat og brokkoli har et høyt innhold av vitaminer, antioksidanter, kalsium og fiber.
Nøtter inneholder mye E-vitamin som kan reparere huden og beskytte mot UV-stråler. I tillegg gir den huden en glød ved å bevare dens naturlige olje. Det sunne fettet i avokado bidrar også til glatt og vakker hud, og næringsstoffer som potassium kan hindre utviklingen av rynker.
Andre anbefalte matvarer er; blåbær, papaya og søtpotet. En huskeregel når det kommer til frukt og grønnsaker, er at fargen avslører mye. Sterke vekster i alle regnbuens farger inneholder ofte mye vitaminer, antioksidanter og mineraler, som virker positivt på kroppen.