Jiro Ono (94) er mannen mange kjenner fra 2011-dokumentaren, Jiro drømmer om Sushi.
Restauranten hans, Sukiyabashi Jiro, har nå mistet samtlige av sine tre Michelin-stjerner, men det er neppe fordi sushi-en er av ymse kvalitet.
Selv ikke Michelin-guiden har ikke klart å få invitasjon
Vi kan jo starte med å liste hva som må til for å få tre stjerner, ifølge guiden selv:
"En restaurant verdt en spesiell reise, med eksepsjonell mat der kundene spiser ekstremt godt, ofte ypperlig. Spesielle retter utføres nøyaktig ved bruk av ingredienser vi kan gi superlativer."
Problemet er at spisestedet ikke lenger aksepterer reservasjoner fra almenheten lenger, man må altså være en VIP.
Bilder av sushi-en!
Vi snakker tidligere presidenter som Barack Obama og det faktum at Sukiyabashi Jiro kun har plass til ti personer av gangen som gjør dette til en av, om ikke den mest eksklusive restauranten i verden.
Visdomsord:
Tar sushi seriøst
Men nettside har de faktisk, og der kan de fortelle deg litt om hvordan du bør oppføre deg om det faktisk skulle skje deg at du får innpass på en eller annen måte (tips oss):
«Vår påpasselig med reservasjonstiden, og prøv å ikke komme for sent. Fordi vi koker ris og tilbereder eddikris basert på reservasjonstiden, så vil du om du er sent ute, ikke kunne nyte Sukiyabashi Jiros sushi til det fulle. Restauranten har kun ti benkeplasser. Siden vi anskaffer sjømat daglig fra Tsukiji som kompletterer smaken av sushiris, har vi ikke snacks å servere med sake. Jiros anbefalte drikke er grønn te.»
Kjendiser skryter av at de har vært der:
Du har sikkert allerede forstått at dette ikke er et Instagram-vennlig spisested:
«Avstå fra å ta bilder av sushi-en. Den eneste sikre måten å nyte Jiros sushi på er å konsentrere seg om spiseopplevelsen. Når du drar, tar vi gjerne et minnebilde for deg ved døren, om så ønskelig.»
En av få bilder fra under matlagingen:
Hvem får spise hos Sukiyabashi Jiro?
For å få innpass i sushi-nirvana må man oppfylle en av tre kriterier:
- Være en ekte stamgjest
- Ha en helt spesiell venn
- Eller å ha flaks ved å booke via conciergen på et luksushotell i området, altså Tokyo.
Når man først har klart å få innpass, noe ingen av oss realistisk vil klare i vår livstid, koster et omakase-måltid (altså der kokken bestemmer alt), rundt 3400 kroner.
Du kan også prøve lykken hos sønnen til sushi-legenden. Yoshikazu driver nemlig en annen restaurant, og den har beholdt sine to stjerner fordi den fremdeles er oppe som en vanlig restaraunt.
Kilde:
The Guardian