Det er alltid en leser som vet mer enn oss om et tema, det er garantert, men du må innrømme denne er ganske så spesiell.
Dos Luces brygger øl fra før 1400-tallet
For bryggeriet går ikke tilbake et par hundre år (dette er bryggemetoder før Columbus oppdaget Amerika i 1492), ikke en gang til den vestlige sivilisasjon ser de for inspirasjon til sitt helt spesielle øl brygget med blå mais som urfolkene inkaene og aztekerne i det som nå er Columbia.
Det at de satser alt på mais får mange til å heve nesa og nærmest automatisk bli snobbete, da mais ofte assosieres med mais-sirup (som brukes i billig lager-øl som Coors Light).
Dos Luces sin Panela IPA, deres «mest ambisøse ukes-øl noen sinne»:
Jobbet tidligere hos produsenten av Coors Light
Det vil ikke Sam Alcaine (verdt å merke seg: han jobbet tidligere for MillerCoors), medgrunder av Dos Luces, høre, hører du?
"Det er dype tradisjoner og rike smaker fra så mange forskjellige maissorter, og det betyr så mye mer enn en billig vits. Du kan bygge virkelig rike drikkevarer med mais.”
Bruker mais i stedet for bygg i sin spesial-øl
Bygg er hovedpulsåren i en øl for de aller fleste bryggere. Ifølge Food and Wine skyldes dette tradisjoner såvel som at mange ser ned på mais.
Fordi de bruker mais i stedet for bygg, må Dos Luces rett og slett bruke spesial-utstyr. Prosessen ender så opp med å bli en hybrid av brygging og destillering med utstyr fra begge verdener.
Kort fortalt moser Alcaine og hans brygge-partner, Judd Belstock, maisen som bryter ned produktet til sukker for igjen å lage vørter. Fo å utføre gjæringen bruker de to en gjærprofil som etteraper hva som hadde skjedd naturlig og tilfeldig i fjellene i Peru.
Herlig eksotisk!
Kilde:
Food and Wine