Skip to content
  • About
  • SUBSCRIBE
Nattmodus
  • Hjem
  • Om
drikkeøl 04/12/2019

Ikke tro du drikker unike IPA-er – disse brygger med blå mais!

I Denver finner vi “Dos Luces Brewery”, et bryggeri som nesten garantert gjør noe du aldri har hørt om før.

denverlucesbrewery
Dos Luces Brewery i Denver brygger helt unike øl du neppe får mange andre steder. Bilde: Dos Luces Brewery
Posted byTrond Bie

Det er alltid en leser som vet mer enn oss om et tema, det er garantert, men du må innrømme denne er ganske så spesiell.

Dos Luces brygger øl fra før 1400-tallet

For bryggeriet går ikke tilbake et par hundre år (dette er bryggemetoder før Columbus oppdaget Amerika i 1492), ikke en gang til den vestlige sivilisasjon ser de for inspirasjon til sitt helt spesielle øl brygget med blå mais som urfolkene inkaene og aztekerne i det som nå er Columbia.

Dos Luces i Denver, Colorado. Bilde: Dos Luces

Det at de satser alt på mais får mange til å heve nesa og nærmest automatisk bli snobbete, da mais ofte assosieres med mais-sirup (som brukes i billig lager-øl som Coors Light).

Dos Luces sin Panela IPA, deres “mest ambisøse ukes-øl noen sinne”:

View this post on Instagram

Introducing our most ambitious weekly brew yet… PANELA IPA Our first attempt to twist a European style beer our own way, this is a gluten-free IPA made entirely from Panela, the severely unrefined sugar that we use in some of our beers and Chicha Morada. A generous portion of Amarillo hops and super-dry finish make this citrusy concoction come together in a very interesting way. Please give us feedback, as we need to decide soon if we will try to make this on the big system! 6% ABV, 25 IBUs . . . #glutenfree #glutenfreebeer #panela #ipa

A post shared by Dos Luces (@doslucesbrewery) on Sep 26, 2019 at 3:02pm PDT

Jobbet tidligere hos produsenten av Coors Light

Det vil ikke Sam Alcaine (verdt å merke seg: han jobbet tidligere for MillerCoors), medgrunder av Dos Luces, høre, hører du?

"Det er dype tradisjoner og rike smaker fra så mange forskjellige maissorter, og det betyr så mye mer enn en billig vits. Du kan bygge virkelig rike drikkevarer med mais.”
View this post on Instagram

Happy Easter! We are OPEN today during regular Sunday hours, 12-9. Come by after brunch and let us know how you like the blueberry pulque. . . . #chicha #pulque #craftbeer #glutenfree #denver #colorado #stateofcraftbeer #easter

A post shared by Dos Luces (@doslucesbrewery) on Apr 21, 2019 at 10:59am PDT

Bruker mais i stedet for bygg i sin spesial-øl

Bygg er hovedpulsåren i en øl for de aller fleste bryggere. Ifølge Food and Wine skyldes dette tradisjoner såvel som at mange ser ned på mais.

Fordi de bruker mais i stedet for bygg, må Dos Luces rett og slett bruke spesial-utstyr. Prosessen ender så opp med å bli en hybrid av brygging og destillering med utstyr fra begge verdener.

Kort fortalt moser Alcaine og hans brygge-partner, Judd Belstock, maisen som bryter ned produktet til sukker for igjen å lage vørter. Fo å utføre gjæringen bruker de to en gjærprofil som etteraper hva som hadde skjedd naturlig og tilfeldig i fjellene i Peru.

Herlig eksotisk!

Kilde:
Food and Wine

Abonner på Northern Food Nyhetsbrev


HjemOppskrifterOm

HjemOppskrifterOm
© 2019-2021  Pollination Publishing  |Personvern