Ifølge kokken så har han mistet stjernen sin på bakgrunn av at inspektøren fra Michelin guiden trodde at han hadde brukt cheddar-ost i sin ostesufflé, istedenfor franske ostetyper som beaufort, tomme og reblochon.
Med andre ord: cheddar er så godt at det anses som juksing (vi i redaksjonen er enige).
Uansett; kravene til kokken er 1 euro i erstatning, samt å få se alle dokumenter og notater med informasjon om hvorfor stjernen ble fjernet. Han vil også vite hvordan Michelin lærer opp sine inspektører.
Kaller Veyrat en «patologisk egoist»
Michelin guiden har uttrykt at de mener at Veyrat er en «patologisk egoist», og krever selv 30 000 euro i erstatning, noe som tilsvarer nesten 305 000 norske kroner.
Ganske stor forskjell med andre ord. De to partene var i retten i Nanterre i Vest-Paris. Det blir spennende å se hva utfallet av rettsaken blir.
Michelin guiden selv mener at superkokken ikke har noen sak.
Har de rett i det vil det i så fall koste kokken dyrt. Det er ikke første gang kokken får et klekkelig beløp i så fall.
I 2015 fikk han en enorm bot på 100 000 euro, noe som tilsvarer ca. 1 million kroner, for å ha hugget ned hele 7000 kvadratmeter med beskyttet skog i nærheten av restauranten hans.
«Skogens Hus»-degradering fra 3 til 2 stjerner
Veyrat fikk sin tredje stjerne for restauranten hans La Maison des Bois, på norsk «Skogens Hus» i 2018.
Tre Michelin stjerner er det meste man kan motta, så det er kanskje ikke så rart at han ble skuffet da den tredje stjernen ble tatt fra ham igjen ett år senere. I løpet av stjernekokkens karrière har han klart å oppnå hele 9 Michelin stjerner, fordelt på sine tre restauranter. Nå har han derimot 8, da han nylig mistet sin tredje stjerne for La Maison des Bois.
Andre høydepunkter i løpet av karrieren hans inkluderer også en toppscore på 40/40 på Gault Millau guiden for begge sine første restauranter. Han ble den første kokken til å oppnå en slik score. I tillegg har det blitt skrevet hele 11 bøker om stjernekokken, som har laget mat i flere tiår.
Ble deprimert
Ifølge flere store aviser og nyhetskanaler, inkludert The Guardian og CNN, har kokken gått igjennom en depresjonsperiode etter å ha mistet stjernen, og at hans ære har blitt skadet som følge av dette. Han sier også at hans ansatte gråt etter å ha mottatt beskjeden om den tapte stjernen.
I tillegg ba han om å bli fjernet fra Michelin guiden, noe de nektet å gjøre av hensyn til sine lesere. Muligens er dette også en del av grunnen til at stjernen har valgt å saksøke institusjonen.
Bruker kun selvplantede urter og produkter fra lokale dyr
Ifølge Veyrat selv, så benytter restaurantene hans seg kun av planter og urter som vokser rundt restaurantene, og melk og egg fra lokale dyr.
Kokken har spesialisert seg innen molekylær gastronomi, samt bruken av fjellplanter og urter – det er derfor ikke så rart at han også bruker dette i maten som blir servert på restaurantene hans.
Når det gjelder restauranten og hotellet La Maison de Marc Veyrat, så drives dette for øyeblikket av barna hans, da helsen hans ikke er som den en gang var.
Leker man med ilden risikerer man å bli brent
Veyrat sin rettsak mot Michelin guiden kan potensielt koste ham dyrt, men hvis han klarer å vinne i rettsaken, så kanskje det er en sjanse for at han kan reversere Michelin guiden sin avgjørelse og dermed få tilbake sin tredje stjerne. Klarer han dette, var det nok absolutt verdt å ta saken til retten.
Derimot kan det virke som at han ikke har så mye å gå på i akkurat denne saken, med tanke på at han bare har antatt at grunnen til at han mistet stjernen, er at inspektøren mente at det var cheddar ost i ostesuffléen hans, istedenfor franske ostetyper.
På nettsiden til Michelin guiden står det ikke annet enn positive ting om restauranten, så det er vanskelig å vite nøyaktig hvorfor den tredje stjernen ble fjernet.