Kommer dette til Norge? Overvåker bar-gjester med AI

Holder øye med gjestene

I London har baren 5cc på Harrild & Sons allerede testet den grensesprengende teknologien, utviklet av firmaet DataSparQ.

Programvaren bruker ansiktsgjenkjenning for å holde øye med gjestene, og lagre deres preferanser. 

Slipper sniking i køen

Dette skal, ifølge utviklerne, gjøre byturen mer behagelig. 

– Å stå i kø er en del av livet, men vi vil gjøre noe for å forbedre ute-opplevelsen. Det er ofte ventetid og sniking i køen som påvirker gjestene på barer og puber. En bar med kunstig intelligens tar bort dette stresset. De som kommer først, får først. Det gjør det enklere å bestille drinker, både for kundene og de ansatte, forteller DataSparQs direktør, John Wyllie, til avisen The Telegraph. 

Systemet skal spare inn mellom tre til fem sekunder per servering. 

Bestiller drinker automatisk

Programvaren vil også bruke ansiktsscanner for å sjekke om gjestene er gamle nok til å drikke, og varsle de ansatte i usikre tilfeller.

Planen er også å få på plass et system kalt «FaceTab» som gjenkjenner stamkunder, og automatisk legger til flere bestillinger på regningen deres. Foreløpig tester DataSparQ ut teknologien på en håndfull utesteder i England, men håper snart å lansere systemet i hele landet. 

Skeptiske til overvåking 

Men ikke alle er positive. Flere er bekymret for å bli overvåket, og mener en slik teknologi vil invadere privatlivets fred. Organisasjonen, Big Brother Watch, fokuserer på forbrukeres rett til privatliv i en stadig mer overvåket og digital hverdag. De mener den nye teknologien er unødvendig. 

– Den britiske puben er en institusjon. Så lenge de har nok ansatte trenger man ikke slik overvåking, mener direktør i Big Brother Watch, Silkie Carlo, ifølge The Telegraph. 

– Man forventer kanskje slik kø-kontroll og ansiktsgjenkjenning i Kina, men ikke i Storbritannia. Jeg tror ikke mange bargjester vil drikke i et så upersonlig miljø sier Carlo. 

Firmaet på sin side forteller at alle bilder og identiteter blir slettet daglig, og at ingen kundedata blir lagret permanent. 

Fikk sparken etter å ha avslørt dette

Kvinnen som postet videoen sier hun ble sparket etter at avsløringen ble postet på nett og gikk viralt. Videoen inneholder materiale som viser en ansatt hos Panera Bread som bare tar en pakke med Mac and Cheese fra fryseren, gir plastpakken et oppkok, åpner pakken og heller innholdet i en bolle før servering.

Hurtigmatkjeden fikk naturligvis en heftig dose med kritikk etter at videoen slo ned som en viral bombe på nett.

Panera Bread – Hurtigmat i USA og Canada

Panera Bread er en kjede av bakeri-cafeer med preg av hurtigmat, og har over 2000 lokasjoner i USA og Canada. De tilbyr et bredt utvalg av kaker, bakervarer og noen enkle matretter som pasta, panini, salater, supper og smørbrød.

Panera har vært populær i mange år, også for sine kaffedrikker og som en leverandør av gratis hotspots for Wi-fi. Denne videoen var derimot et skudd for baugen til denne populære kjeden av hurtigmat restauranter, og det gjenstår å se hvilke ringvirkninger denne videoen vil ha for Panera Bread og deres rykte.

Ikke overrasket over videobeviset – Fast food uten kokk

En restaurant som selger frossenmat er dårlig PR, «Men hva er det folk forventer?» sier en bruker. «Panera Bread er hurtigmat, og da kan man ikke forvente at det står kokker på bakrommet og forbereder gastronomiske opplevelser».

Slik varmer de opp maten mange tror er laget fra bunnen av:

Ble lagt ut på TikTok med overskriften «Exposing Panera».

Kvinnen som postet den gir «tommelen opp» på slutten av videoen, og kritikere var ikke sene ute med å pepre Panera Bread med kommentarer. Andre sier at dette er standard prosedyre hos alle hurtigmat kjeder og forstår med andre ord ikke at det er noen som helst sensasjon i denne videoen.

Videoen er bekreftet som genuin av en talsperson for Panera Bread, men de velger å ikke uttale seg mer om personen bak videoen.

Panera Bread hevder at deres Mac and Cheese er tilberedt sentralt med deres spesielle oppskrift utviklet av deres kokker. Produktet er videre, i frossen tilstand, sendt til de lokale restaurantene for tilberedning og salg. Talspersonen er hevder videre: «Denne prosedyren gjør det mulig å la være å benytte konserveringsmidler, som ellers ville gitt et dårligere produkt til gjestene».

Dette er derimot ikke første gang denne kjeden er innviklet i kontroverser. I 2018 har de måttet svare for lekkasje av kunders sensitive opplysninger i en stor sårbarhet på deres nettsider. Panera Bread hadde til og med blitt advart om denne sårbarheten mange måneder før lekkasjene fant sted, men feilet i å tette igjen sine egne sikkerhetshull.

I 2016 var de involvert i en rettsak etter at en ansatt hos Panera Bread hadde påført peanøttsmør på et smørbrød til en kunde som hadde allergi mot peanøtter. Det merkelige i denne saken var at den ansatte visste at kunden var allergisk.

Cannabis tar av i matverdenen – dette er situasjonen i Norge

Mat og drikke med cannabisstoffet CBD skal gjøre deg avslappet, og hevder å motvirke søvnløshet og angst.

Stoffet er omdiskutert utenfor USA, men flere hevder det blant annet kan hjelpe mot smerte og redusere stress. I USA blir det markedsført som et kosttilskudd, men nå har også matvareindustrien fått øynene opp for det populære produktet.

Selges i alle mulige former

Det blir blant annet solgt chips, godteri, leskedrikker, kjeks og honning som inneholder CBD.

Nylig ble det lansert en egen jelly bean med cannabisstoffet, som raskt ble utsolgt. Produsentene hevder at CBD inneholder en rekke helsebringende effekter, og at det gir en «ekstra piff, uten å gjøre deg høy».

Markedet er stort i mange deler av USA og markedsføres på proff måte. Bilde: Laryssa Suaid

– Lite smertelindring 

Ifølge Harvard Health viser flere studier at CBD kan hjelpe folk som sliter med søvnløshet, angst, leddgikt, epilepsi og kroniske smerter. Men det kan også ha potensielle bivirkninger som kvalme, trøtthet og irritabilitet.

Selv om matprodukter med CBD er svært populært, og markedet stadig utvides, er stoffet fortsatt omdiskutert.

Mens noen nærmest mener det er et vidundermiddel, hevder andre at det har liten eller ingen effekt mot sykdomsplager. Det som derimot er bevist er at stoffet fungerer mot alvorlige former for barneepilepsi. 

– Vi har dårlig dokumentasjon på at CBD fungerer mot smerter, depresjon, angst, PTSD, røykeslutt, kviser søvnvansker eller spredning av kreftsvulster, forteller medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til Dagbladet. 

Hjelp til å slappe av – virker mot insomnia

En som derimot skryter av produktet er toppblogger Sophie Elise Isachsen (24). På sin blogg skrev Isachsen nylig at CBD-olje fungerer bedre enn sovepillene hun har fått fra legen sin. 

– Å begynne å ta CBD på kveldene er noe av det beste som har skjedd meg, skriver hun. 

Bloggeren skriver at hun på ingen måte blir ruset, men at oljen gir en avslappende effekt. 

– Alle som har tatt i bruk CBD vet at man ikke blir ruset av det, og at det for mange kan være et fint virkemiddel for å kunne slappe av eller sove uten å måtte bruke sterke sovemedisiner, skriver 24-åringen. 

Ulovlig i Norge 

Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon stemmer det at CBD ikke gir en ruseffekt. 

- Hos
mennesker gir ikke CBD noen effekter som skulle tilsi noen form for misbruk
eller potensiale for avhengighet. Det har ikke vært noe bevis for
helseproblemer assosiert med bruk av ren CBD, skriver organisasjonen i en
rapport. 

Likevel vil CBD inneholde minimale spor av THC – det psykoaktive virkestoffet i cannabisplanten. Med dagens norske regelverk blir CBD derfor klassifisert som narkotika, men etter all sannsynlighet er en endring på trappene. 

– Vi prøver å rydde opp i dette nå, og arbeider med å finne fornuftige regler på området. Det er ikke riktig at alt som inneholder det minste spor av THC skal være klassifisert som narkotiske stoffer når det ikke har noen rusvirkning, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til fagbladet Journalen. 

Trenger regelverk 

Selv om flere CBD-produkter allerede er til salgs i USA, er det fortsatt ikke lovlig som tilsetning i mat og drikke. Flere setter spørsmålstegn ved hvor mye av det psykoaktive virkestoffet THC produktene virkelig inneholder, og mener det trengs et strengere regelverk. 

– Det er risiko forbundet med begge stoffene. Flere kritiske spørsmål gjenstår angående sikkerheten rundt den omfattende bruken i mat og kosttilskudd, mener doktor Norman Sharpless i Food and Drug Administration. 

Mattilsynet i New York har forbudt alt salg av mat og drikke tilsatt CBD. Likevel blåser mange i forbudet, fordi det verste som kan skje er at produktene blir konfiskert. 

– Det blir fortsatt solgt overalt – store butikker tar risikoen fordi det ikke er kriminelt. Det verste som kan skje er at de tar produktene dine, sier butikkeier Christine Smith, som selv selger CBD-kaffe og sjokolade til Huffington Post. 

Klar for iskrem 

Debatten har fått stor spalteplass i amerikanske medier, og flere selskaper venter nå bare på grønt lys fra myndighetene. Is-produsenten Ben & Jerrys har allerede annonsert en planlagt CBD-is. 

– Som dere vet, liker vi alt som er groovy. Så det er ingen stor overraskelse at vi gleder oss til å starte med den siste mat-trenden: cannabidiol. Vi er åpne for å lage CBD-iskrem så snart det er lovlig, sier Ben & Jerrys i en uttalelse ifølge nettsiden Healthline. 

Er det mulig å spise seg ung?

De aller fleste kunne nok tenke seg å leve lenger, bedre helsa og minske ytre aldringstegn. Ungdomskilden er foreløpig en uoppnåelig drøm, men verden over jobber forsøker forskere å utvikle medisiner som skal forlenge livet.

I tillegg til å leve lenge vil mange også se unge og friske ut, og anti-rynkekrem er for lengst en milliardindustri.

Men kanskje er det ikke så mye hokus pokus, som alle skal ha det til? Å fysisk bremse aldring er ennå umulig.

Likevel mener flere at nøkkelen til å føle seg og se yngre ut ligger i maten vi spiser. 

Velg riktig mat. De siste årene har flere bøker hevdet å ha løsningen. Ifølge flere eksperter ligger nøkkelen i et sunt og næringsrikt kosthold.

Man må vite hvilke næringsstoffer og vitaminer man får i seg gjennom maten, velge riktig, og styre unna enkelte matvaner. 

«Et kosthold som er rikt på mat som inneholder C-vitaminer, fettsyre og lavere inntak av karbohydrater og fett kan redusere hudens aldringstegn som rynker og tynn, skjør og tørr hud,» står det på Norsk Helseinformatikks nettside. 

Det er fort gjort å tenke det samme gamle om «sunn mat», men det er mye å velge mellom.

Mye grønt

For å minske forekomsten av rynker skal man maksimere kroppens produksjon av kollagen, som holder huden ung og fast. For å gjøre dette kan det være lurt å få i seg sunne proteiner fra egg, kylling, okse, kalkun, fet fisk, nøtter og frø. Matvarer med C-vitamin bidrar også i denne prosessen.

– C-vitamin er også en viktig antioksidant, som er viktig for kollagen-produksjonen, og nedkjemper frie radikaler som kan forårsake rynker, sier ernæringsekspert Sarah Brewster til avisen The Mirror

Bær, grapefrukt, granateple, mango og grønn te er eksempler på matvarer som inneholder mye C-vitamin. 

Reduser sukker og karbohydrater. Brewster har også noen tips om hvilke mattyper man bør unngå. 

- Kutt
ned på sukker, hvitt brød og ris. Dette er matvarer som kan føre til tidlig
aldring, forteller hun til avisen The Mirror. 

Hun anbefaler også å unngå «brunet» mat som toast, potetgull og grillkjøtt, som inneholder stoffer som kan skade cellene. 

Velg
hjemmelaget. Ernæringseksperter anbefaler å lage de aller fleste måltidene
selv, så man har kontroll på hva man får i seg. 

– Med dagens dietter får folk i seg altfor mye ferdig-mat, melkeprodukter, mettet fett, sukker og salt. Ferdigmat inneholder mye salt og sukker som kan tørke ut kroppen, påvirke hormonene og skape betennelse, så det viktigste er å lage mat hjemme, forteller ernæringsekspert og naturmedisiner Elizabeth Payton-Jones i et intervju med Daily Star. 

Spis regnbuen

Forskere er enige om at et kosthold fylt med frukt og grønnsaker bidrar til en sunnere kropp og sinn, men noen grønne planter har ekstra helsebringende effekter. Grønne vekster som brønnkarse, spinat og brokkoli har et høyt innhold av vitaminer, antioksidanter, kalsium og fiber.

Nøtter inneholder mye E-vitamin som kan reparere huden og beskytte mot UV-stråler. I tillegg gir den huden en glød ved å bevare dens naturlige olje. Det sunne fettet i avokado bidrar også til glatt og vakker hud, og næringsstoffer som potassium kan hindre utviklingen av rynker.

Andre anbefalte matvarer er; blåbær, papaya og søtpotet. En huskeregel når det kommer til frukt og grønnsaker, er at fargen avslører mye. Sterke vekster i alle regnbuens farger inneholder ofte mye vitaminer, antioksidanter og mineraler, som virker positivt på kroppen.

get_footer(); ?>